Mange ukrainere i jobb – Strand på pallplass i Rogaland

Flere ukrainere er i jobb her til lands.  Av kommunene i Rogaland er Strand på 3. plass i forhold til andelen i jobb (37,8 prosent).

Dette er gledelige tall for Strand kommune.

– Selv om statistikk alltid kan leses på ulike måter, mener jeg også at det gjenspeiler at vi har gjort noen gode grep (flyktningtjenesten og Ryfylke læringssenter) som gjenspeiles i disse tallene, sier avdelingsleder for flyktningtjenesten i NAV Strand, Inger K. Vasstveit.

Vanligste yrker

Fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser også at Strand med dette plasserer seg litt over de nasjonale tallene. 

I juni 2024 var omtrent 32 prosent av ukrainere i Norge i jobb, mot altså nesten 38 prosent i Strand.

Ukrainerne kommer med ulik yrkeserfaring og utdanningsbakgrunn, og har fått jobb innenfor ulike næringer.

– Vi erfarer likevel at det er få som jobber med, eller tilsvarende, det de har gjort i hjemlandet. Det gjør at de fleste har fått jobber innenfor butikk, produksjon og industri, og ofte i stillinger hvor det ikke nødvendigvis er krav om formell kompetanse, sier Vasstveit.

Målsetting snart nådd

Det er viktig å påpeke at sysselsetting øker med botid. Altså er det flere som kommer seg ut i jobb etter å ha bodd lenger i Norge. 

Og sammenlignet med andre grupper av flyktninger, blir de fra Ukraina raskere sysselsatt. 

Det er også liten forskjell mellom menn og kvinner.

Strand kommune har per oktober 2024 bosatt 26 flyktninger fra Ukraina. 

Totalt har kommunene vedtatt å bosette 30 flyktninger. De siste ukrainerne kommer i begynnelsen av november.

Behov for flere arbeidsplasser

Men selv om mange arbeidsgivere er rause, og en stor andel ukrainere kommer seg ut i jobb, er det likevel behov for at flere arbeidsgivere kommer på banen.

– Vi har behov for arbeidsgivere fra de fleste bransjer, spesielt de som har jobber hvor en ikke trenger formell kompetanse. Vi har også flere flyktninger som har erfaring fra kontor og økonomi, så det er et ekstra stort ønske om å få flere praksisplasser og jobbmuligheter i denne bransjen, sier Vasstveit.

Flyktningtjenesten i Strand ønsker flere arbeidsgivere som kan ha flyktninger i praksis, men også arbeidsgivere som har mulighet til å ansette etter hvert. 

Veiledere i flyktningtjenesten tilbyr tett oppfølging av arbeidsgivere og deltakere, og har mulighet til å benytte seg av NAV sine virkemidler som lønnstilskudd, mentortilskudd og inkluderingstilskudd dersom det er behov for det.

Arbeidsgivere som ønsker å snakke mer med flyktningtjenesten om jobbmuligheter, praksisplasser eller bare vil høre mer, kan ta kontakt på telefon 474 83 788 eller e-post. Adressen er post@nav.strand.no.