- Kommuneplanens arealdel er en del av kommuneplanen som fastsetter hvordan arealer i kommunen skal brukes og utvikles på kortere og lang sikt.
- Den gir retningslinjer for hvordan ulike områder skal benyttes, for eksempel til boligbygging, næring, landbruk, naturvern, grøntområder og infrastruktur.
- Hensikten med arealdelen er å sikre en god, bærekraftig utvikling av kommunen, der man tar hensyn til både miljø, samfunnsbehov og økonomi.
- Planen er viktig for å styre hvor nye boligområder kan bygges, hvor næringsvirksomhet kan etableres, og hvordan natur- og friluftsområder skal beskyttes.
- Kommuneplanens arealdel er et juridisk bindende dokument, og den må følges ved utbygging og andre arealbruksendringer.
- Den blir revidert med jevne mellomrom for å tilpasse seg endringer i befolkning, behov og samfunnsutvikling.
Hva skjer nå
- Etter høringsrunden i høst har alle innkomne innspill blitt gjennomgått og vurdert. Planforslaget er nå revidert, og skal legges frem for ny politisk behandling i kommunestyret. Dette er et viktig steg mot vedtak, hvor politikerne skal ta stilling til de foreslåtte endringene og eventuelle justeringer som er gjort som resultat av høringen sier Eli Sirnes Willumsen leder for Plan og forvaltning i Strand kommune.
- Vi vil takke alle som har deltatt i høringsprosessen og kommet med konstruktive innspill. Disse har vært viktige for å forbedre og tilpasse planen. Kommunen har vurdert innspillene nøye, og mange av dem har ført til justeringer i den reviderte versjonen som nå legges frem for politisk behandling, fortsetter Willumsen.
Politisk behandling
Kommuneplanens arealdel vil bli behandlet i
- forvaltningsutvalget 9. april
- formannskapet 10. april
- kommunestyret 29. april
Den reviderte planen skal diskuteres og vedtas i kommunestyret. Dette er et viktig dokument for utviklingen av kommunen, og det er avgjørende at vi sørger for en god balanse mellom vekst, bærekraft og hensyn til natur og miljø.
- Strand kommune må ta sin del av ansvaret for å håndtere disse utfordringene, samtidig som vi prøver å finne løsninger som er gode for Strandsamfunnet, sier kommunedirektør Heidi Klaveness.
Mange høringsinnspill og innsigelser
Politikerne i Strand ønsket en bred høring, og la ut mange forslag til høringsrunden. I løpet av høringsperioden har kommunen mottatt 125 innsigelser, i tillegg til over 60 faglige råd og 123 innspill fra innbyggere, næringsaktører, lag og organisasjoner mv.
Forrige kommuneplan ble vedtatt i 2012, og bærer preg av å bli utarbeidet i en periode med historisk høy vekst. Regionale og nasjonale myndigheter mener at kommunen totalt sett har lagt ut for mye arealer til bolig- og hytteutbygging. Det er tydelige forventninger om at kommunen går gjennom alle nye og gamle områder som er lagt ut til utbygging, og vurderer realismen og behovet for disse. Hvis noe nytt skal inn må noe annet ut, sier Willumsen. Det er dette som kalles planvask, legger hun til.
Andre sentrale tema det har kommet innsigelser til:
- Manglende langsiktig grense for landbruk og utvikling rundt Tau og Jørpeland, som betyr at man som hovedregel ikke skal bygge utenfor denne grensen. Alle tettsteder over 2000 innbyggere skal ha en slik grense. Kommunedirektøren har foreslått en slik grense.
- Fritidsbebyggelse inkl. hyttestørrelse: Regionale myndigheter har lagt inn innsigelser til alle nye hytteområder, i tillegg til noen eksisterende. Dette med bakgrunn i at det ikke er gjort en vurdering av om eksisterende områder for fritidsbebyggelse er i tråd med nasjonale føringer. Det kan være noen av de nye hyttefeltene som er sendt inn i høringen er bedre egnet enn eksisterende hyttefelt, og det er derfor viktig å se alle hyttefeltene i sammenheng. Det er derfor foreslått at dette gjøres i egen kommunedelplan for fritidsbebyggelse, slik at kommuneplanen kan følge fremdrift som planlagt.
- Akvakultur/oppdrettsanlegg: Det er lagt inn for mange akvakulturlokaliteter i forhold til hva fjordene kan ha av belastning i forhold til utslipp. Kommunen er bedt om å gjøre en nærmere vurdering mtp hva sjøen tåler, men først må politikerne gjøre en tydeligere prioritering. Kommunedirektøren har foreslått to nye lokaliteter, og tatt ut to eksisterende, som vil bli vurdert sammen med de eksisterende lokalitetene.
- Utbygging Nedre Fjelde: Her er det innsigelse til ny foreslått bebyggelse og eksisterende formål til utbygging av hensyn til jordvern. Kommunestyret ønsker å etablere ny brann- og redningsstasjon i dette området. Kommunedirektøren har lagt inn forslag til planvask.
- Utbygging Øvre Fjelde, KF skolen: Innsigelse til forslag om skole på tidligere Fjelde camping på grunn kulturminner i området som er freda og del av et større kulturmiljøfelt.
Her finner du alle høringsinnspillene og kommunedirektørens forslag til løsning.
Der det er handlingsrom har kommunedirektøren foreslått forslag til løsning. Noen av disse må på ny høring. Mange innspill er klart i strid med regionale eller nasjonale føringer, og drøfting med offentlige myndigheter har vist at det ikke er handlingsrom for å få gjennomslag. For å løse innsigelsene må disse innspillene avvises.
- Administrasjonen har hatt mye dialog med regionale og nasjonale myndigheter for å finne handlingsrommet i hver enkelt sak. Det er viktig at politikerne nå prioriterer hvilke løsningsforslag som kan aksepteres, og hvilke saker de vil ta til mekling, sier Klaveness. Hun er opptatt av at det ikke går for lang tid før kommuneplanen kan vedtas endelig. Det går ut over de som venter på avklaringer for eiendommene sine, og det medfører også at andre viktige oppgaver blir satt på vent.
Kontaktinformasjon
Mer informasjon om prosessen og den reviderte planen finner du her.
Du kan også ta kontakt med:
Leder for plan og forvaltning Eli Sirnes Willumsen eller saksbehandler Anita Ellefsen Hus.