
Disse ordene fra en elev sier alt:
“Når eg våkna opp i dag så gleda eg meg så mye te tur, og når eg sa det te mamma så blei hu så glad i hjerta sitt. Og det va ikkje bare maten eg gleda meg te, det va å være med alle dåkk.”
Gleden ved å dra på tur, fellesskapet, læringen og mestringsfølelsen som oppstår utenfor klasserommets vegger, er kjerneverdier i prosjektet Trygg av natur (TAN) på Fjelltun skole. Her kombineres friluftsliv med pedagogikk for å skape en skolehverdag som gir elevene både kunnskap og livsmestring.
En ny tilnærming til læring
Fjelltun skole har et klart mål:
Elevene skal glede seg til skoledagen, kjenne på mestring og oppleve tilhørighet. Derfor har de gradvis beveget seg bort fra tradisjonell undervisning og over til mer praktiske og varierte læringsformer. I 2021 startet de med lekbasert undervisning på alle trinn, og for mellomtrinnet har de hentet inspirasjon fra Trygg av natur. Flere lærere ved skolen har deltatt på kurs for å lære mer om denne metodikken, og skoleåret 2024/25 fikk elever på 6. og 7. trinn muligheten til å søke om å være med på et 12-ukers opplegg.
Hver torsdag møtes elevene og lærerne for å pakke utstyr og mat før de legger ut på tur. Etter hver tur skrives det et referat som deles med foreldre, kontaktlærere og skoleledelsen. Dette gir en tydelig dokumentasjon av elevenes læring og utvikling.
En annerledes skoledag
På første turen samles gruppen i en ring for en navne runde og for å dele noe som gjør dem glade. «Spille fotball», «speideren», «trening», «å strikke» – svarene viser mangfoldet i interesser. Deretter går ferden til utstyrslageret, hvor traller fylles med ved, dome, bålpanne, fiskestenger, hengekøyer og annet nødvendig utstyr. Underveis viser elevene en imponerende omsorg for hverandre:
“E du sikker på at du har alt du trenge nå? Sånn heilt sikker??”
Denne omsorgen og respekten for hverandre er en grunnstein i Trygg av natur-tankegangen. Det handler om å ta hensyn – til seg selv, til andre, til naturen og til regelverket.
Ved ankomst til turmålet starter læringen i praksis. Elevene lager bål med tennstål, lærer hvordan man best setter opp en dome, og samarbeider om matlaging. De får erfare at solen gir varme når man er kald, og at det lønner seg å sette opp leir i sola fremfor i skyggen. De lærer å ferdes i naturen, kle seg riktig og navigere i ulendt terreng. Underveis oppdager de også hverandres styrker– noen er gode til å lage mat, andre til å bære tungt, mens noen tar ansvar for organiseringen.
Elevene opplever at de blir sett og hørt. En elev kommenterer etter første tur:
“Me trodde dokk sko vær mye strengare! Eg trodde me sko få masse oppgaver å sånt.”
“Det e kjekt at det e så fritt, at man kan få velga
ka me vil gjør.”
Denne friheten, kombinert med ansvar, gir rom for mestring og læring på en helt ny måte.
Mestring gir motivasjon
Når vi lar elevene være med å forme dagen, ta avgjørelser og vise omsorg for hverandre, øker både motivasjon, trivsel og mestring. Samtidig oppnår vi kompetansemål i flere fag som naturfag, kroppsøving, norsk og matematikk. Det er en læringsprosess som setter spor, noe et brev fra en gruppe elever viser:
“Dette har vært 12 kjempe kjekke uker. Tusen takk for at vi fikk være med. Vi har lært kjempe mye nytt takket være dere.
Vi har fått mange gode minner som kommer til å vare livet ut. Vi kommer til å savne dere og den kjekke reisen.”
Slike tilbakemeldinger bekrefter at Trygg av natur skaper en skolehverdag der elevene opplever læring gjennom praktiske utfordringer, samarbeid og refleksjon.
En skole for livet
Foreldrene har også uttrykt stor begeistring for opplegget:
“Barnet vårt setter virkelig pris på disse dagene, og det har vært en skikkelig motivator og energiboost for ham.”
“Barnet vår kom hjem i strålende humør og gleder seg allerede til neste gang når dere skal til Dalen.”
“Takk for flott referat! Høres virkelig ut som en magisk dag.”
Bak Trygg av natur står blant andre spesialpedagog Andreas Arnø, naturfagslærer Simen Skogli og friluftsfilosof Jørgen Moland. Deres tilnærming handler ikke bare om friluftsliv, men om å gi barn tillit, medbestemmelse, handlingsrom og tilhørighet. De lærer ikke bare ferdigheter – de lærer å ta ansvar, samarbeide og finne sin egen vei.
I en tid hvor frafall i skolen øker og barn tilbringer stadig mer tid foran skjermer, kan denne metodikken være et viktig bidrag til fremtidens skole. For elevene på Fjelltun skole er én ting sikkert: De gleder seg til neste tur!