Strand i dag

Kommunen har de siste ti år opplevd en stor befolkningsvekst og har i dag en ung og mangfoldig befolkning med 12 % innvandrere. Svært mange barn og unge i Strand har gode oppvekst- og levekår og lykkes i sin oppvekst. De har gode omsorgspersoner, mange venner og utvikler seg evne- og kunnskapsmessig gjennom barnehage og skole. De fleste barn utvikler seg også godt sosialt og personlighetsmessig. De er stolt av sin egen kultur, har respekt for andre, har empati, er tolerante og bruker sine evner og talenter til beste for seg selv, sin familie og for samfunnet forøvrig.
For Strand kommune innebærer tidlig innsats å flytte tyngdepunktet i arbeidet med barn og unge fra å behandle problemer til å forebygge at de oppstår, og fra å ha en «vente og se hvordan det går» - holdning til å gripe inn straks man oppdager at et problem er under utvikling. Ved å forebygge og ta tak i problemer på et tidlig tidspunkt kan man forhindre at de vokser seg store. Tidlig innsats blant annet gjennom veiledning og opplæring er sentralt i kommunens arbeid for å bidra til at alle barn har gode oppvekst- og levekår. Samtidig viser statistikken at noen barn og unge har større behov for støtte og bistand for å lykkes og for å sikres gode oppvekst- og levekår. Dette viser seg blant annet gjennom elever som mottar spesialundervisning, familiesituasjoner hvor barnevernet er involvert og barn som utsettes for mobbing eller vold og overgrep.
Strand har de siste år en jevn reduksjon i andelen elever som mottar spesialundervisning (Kostra). I Ungdata undersøkelsen rapporterer elevene selv om lite mobbing og en nedgang i forhold til vold og trusler. NOVA rapporterer i 2016 om en generell utvikling hvor den milde fysiske volden ser ut til å reduseres, men fortsatt opplever 1 av 5 barn og unge vold fra foreldre i oppveksten. Barnevernet i Strand har de siste år opplevd en økning i bekymringsmeldinger knyttet til vold mot barn eller tilfeller hvor barn er vitne til vold. Også det lokale politiet rapporter om en oppgang i familievoldssaker. Andel barn med barnevernstiltak i Strand er stabilt på rundt 5% (Kostra). Selv om disse forholdene berører en liten andel av barn og unge i Strand kommune, kan de ha store konsekvenser for det
enkelte barnets oppvekst og levekår både nå og i fremtiden.
Barnehagen representerer en viktig arena for forebygging og tidlig avdekking av forhold som krever ekstra støtte. Strand har full barnehagedekning. 9 av 10 barn i alderen 1-5 år går i barnehage og kommunen når tidlig de fleste barna i kommunen.
Som et resultat av kommunens tidlig innsats prosjekt ble Familiens hus med fokus på forebyggende arbeid etablert. Virksomheten gir foreldreveiledning fra svangerskapskontroll via helsestasjon for småbarn til skolehelsetjenesten. En styrking av spesielt skolehelsetjenesten de siste år øker tilstedeværelsen på skolene. Det rapporteres om mindre henvendelser til BUP etter etablering av Familiens hus. Bedre samarbeid på tvers av kommunens tjenester blant annet via oppvekstteam skal også bidra til forebygging og avdekking, samt bedre tjenester for de som har behov for støtte og bistand.
Ungdomsteamet er viktig i kartlegging av ungdomsmiljøene i Strand. De bidrar blant annet til identifisering av ungdom som sliter med å passe inn og er i risikogruppen for å utvikle rus og kriminalitet. Ungdataundersøkelsen indikerer lite rus eller kriminalitet blant ungdommen. Brukerplan-kartleggingen viser at Strand kommune har flere kartlagte brukere innen rus/psykiatri i aldersgruppen 18-23 år.
Elevundersøkelsen på 7. og 10. trinn viser at det er god trivsel og lite mobbing blant elevene i Strand i
dag. Bevisst arbeid med trivselstiltak og klasseledelse er et viktig bidrag til de gode resultatene. De
«En god oppvekst er en oppvekst hvor en har forskjellige muligheter og friheten til å gjøre det en selv interesserer seg for i et sikkert og godt miljø»
Sitat fra aktivitetsgruppe ungdom NAV
fleste elevene er fornøyd med lokalmiljøet, men andelen reduseres med økende alder. Til tross for at kommunen opplever en bedring i elevenes trivsel, redusert mobbing og en høy andel med minst en fortrolig venn, viser også Ungdata-undersøkelsen at en del elever gruer seg til å gå på skolen, er plaget av ensomhet og har signaler på stress. Sistnevnte gjelder spesielt jenter. Den samme trenden er gjengs i hele landet. Dette kan ha sammenheng med en perfeksjonismekultur skapt av omgivelsene og ungdommen selv. Ungdommen skal hevde seg på alle felt og sosial anerkjennelse blir viktigere og viktigere. Digitaliseringen og sosiale medier har åpnet for nye muligheter og andre former for sosial interaksjon, men skaper også utfordringer som mindre tilstedeværelse i øyeblikket, skjult mobbing og utestengelse. De nasjonale prøvene i lesing, regning og engelsk på 5., 8. og 9. trinn avdekker at for få elever i Strand presterer på høy måloppnåelse og for mange på lavere måloppnåelse. En bevisst strategi for å øke lærertettheten er et viktig virkemiddel for å redusere spesialundervisningen og øke elevenes måloppnåelse. Prosjektet Språkløyper for å bedre barns språk, lesing og skriving er også en viktig satsing for å heve elevenes mestring og måloppnåelse.
Kommunebidragsindikatoren er et uttrykk for hvor mye kommunens skoler har bidratt til elevenes resultater. Indikatoren justerer for elevenes tidligere resultater og familiebakgrunn. Med familiebakgrunn menes kjennetegn ved elevene som foreldrenes utdanningsnivå, husholdningsinntekt og innvandringsbakgrunn. Kommunebidragsindikatoren for Strand kommune har hatt en jevn framgang fra 2010 og frem til 2015. Kommunebidraget for småskoletrinnet i Strand ligger under landsgjennomsnittet. Gjennom kompetanseheving og erfaringsutveksling mellom skolene med fokus på effektive læringsmetoder skal kommunebidraget økes videre.
Ungdom og unge voksne som faller utenfor skole og arbeidslivet er et signal på at omgivelsene og forhold rundt barn og unge i Strand ikke har lykkes i å sikre alle en god oppvekst. Gjennom oppveksten mottar flere barn og unge ekstra støtte og bistand. Den ekstra innsatsen snur ikke alltid utviklingen, men bidrar gjerne til å stagnere utviklingen. For unge voksne over 18 år er dette mest synlig gjennom mottakere av sosialhjelp, uførepensjon og arbeidsavklaringspenger. For unge under 18 år er spesielt frafall fra videregående skole en viktig indikator. Utdanning, og særlig det å fullføre en grunnutdanning, er en avgjørende ressurs for å sikre god helse gjennom livsløpet. 1 av 5 elever i Strand som starter på videregående skole, fullfører ikke utdannelsen. Dette er ikke veldig ulikt snittet i landet og fylket. Frafallet er i stor grad avhengig av foreldrenes utdanningsnivå, og øker med synkende utdanningsnivå. Sammenlignet med fylket og landet har Strand et positivt lavere frafall for barn hvor foreldre har grunnskole som høyeste utdanning. Dette er viktig for å bidra til å redusere sosial ulikhet i helse. I 2016 var for første gang alle elever registrert i videregående opplæring høsten etter at de gikk ut av grunnskolen. Kommunen har gode overgangsrutiner til Strand videregående skole hvor størsteparten av kommunens elever starter. Ungdomslos og glidelåsprosjektet er viktige tiltak for elever som holder på å falle ut av skoleløpet.
Det er sammensatte årsaker til utenforskap. For unge voksne som faller utenfor skole og arbeidsliv opplever Strand kommune nye og komplekse sykdomsbilder som i stor grad faller utenfor somatisk sykdom. Sykdomsbildene er i større grad preget av psykiske lidelser, rus, livsmestring og utfordrende oppvekst- og livsvilkår.
Strand har en aktiv og variert frivillig sektor. Samtidig oppgir barn og unge selv at de ønsker større spredning og alternative tilbud. Fotball og religiøse foreninger dominerer. Det er mangel på uformelle møteplasser for ungdom. Stadig flere elever oppgir å være medlem i en fritidsorganisasjon, men deltakelsen reduseres på videregående skole. Mens 7 av 10 elever er medlem på ungdomsskolen er dette redusert til halvparten av elevene på videregående skole. Deltakelse i fritidsaktiviteter er viktig både for et aktivt og fysisk liv, samtidig som deltakelse bidrar til sosial støtte og tilhørighet. Barn og unge som bor i en lavinntektshusholdning kan ha behov for støtte og bistand fra samfunnet for å sikres denne deltakelsen. Via barnefattigdomsmidler bidrar Strand kommune til at disse barna kan delta på sosiale aktiviteter og ferietilbud.