Oppvekstplan i Strand 2018-2030

Strand i 2030

Barn og unge er en stor ressurs for samfunnet. Barndommen og ungdomstida har en egenverdi, den er ikke bare en forberedelse til voksenlivet. I 2030 har barn og unge i Strand gode vilkår for å vokse opp og utvikle seg. Familien erbarn og unges viktigste omsorgsbase. Barn og unge som av ulike årsaker har det vanskelig, får den støtten og hjelpen de trenger av familien og av andre omsorgspersoner der de oppholder seg, enten det er i barnehage, skole eller i nærmiljøet.  Alle barn og unge opplever at de blir sett, lyttet til og verdsatt. De har venner og voksne som de stoler på og som er til stede og hjelper dem når de trenger det. Barn og unge utfolder seg i lek og aktivitet ut fra sine egne forutsetninger og interesser. De setter pris på seg selv, og kjenner følelsen  av undring, glede og mestring. De er motivert til å lære, og er trygge på at foreldre, lokalsamfunnet,  barnehage og skole heier dem frem,  men kjenner også at det stilles krav som de må strekke seg etter.

“At me blir sett og hørt. Ønsker ein plass kor unge kan møtes bare for å chille. Utenom hallen og bedehuset har me ingen plass å være som andre kommuner har. Me treng ein trygg plass, gjerne i sentrum kor me kan bare være sammen, gjøre spill eller høre musikk og finne nye venner”

Sitat fra barn og unge


Kommunen kjennetegnes av et inkluderende og helhetlige oppveksttilbud med høy kvalitet,  kompetanse og robuste fagmiljøer.  Det forebyggende helsearbeidet  starter allerede ved  svangerskapskontrollen og følger  barnet og familien gjennom oppveksten. 

Familier med behov for bistand blir møtt av et koordinert og kompetent hjelpeapparat som sørger for rett hjelp til rett tid. Oppvekstenhetene har et dynamisk samarbeid med eksterne  private og offentlige aktører lokalt, regionalt og nasjonalt, tilpasset behov og utfordringer. Sosiale  ulikheter er redusert, og barn og unge sine oppvekstsvilkår stimulerer til utdanning og deltakelse i  samfunns- og arbeidslivet, noe som har bidratt til et styrket lokaldemokrati. 

Barnehage- og skolesektoren speiler kommunens mangfold, tydelige verdivalg og hvor det ønskes utvikling og vekst i regionen. Alle bygg og arenaer gis en universell utforming. Kulturskolen er et ressurssenter som gir opplæring i kulturfag for alle barn og unge. Oppvekstsektoren har en viktig  rolle i kommunens tilrettelegging for et inkluderende og utviklingsorientert nærings- og arbeidsliv,  som fremstår som attraktivt for unge og kompetente personer. 

God kvalitet i grunnskolen, vektlegging av tidlig innsats og samarbeid mellom grunnskole og  videregående skole har bidratt til at flere, både unge og voksne, gjennomfører videregående  opplæring. Skolene gir elevene teoretiske og praktiske kunnskaper og ferdigheter som samfunnet har  behov for i et mangfoldig yrkesliv. Ungdommene har høy bevissthet om samfunnets framtidige  behov for arbeidskraft og kompetanse. Sosialt entreprenørskap, hospitering, traineeordninger og arbeidspraksis benyttes aktivt som virkemidler for utdanning og rekruttering, i samhandling mellom skole og næringsliv. 

Det er lagt til rette for en aktiv befolkning gjennom et godt utviklet gang- og sykkelveinett. Det samhandles om anlegg og infrastruktur på tvers av sektorer. Anleggene er tilgjengelige for alle  aldersgrupper og funksjonsnivå og de fremmer inkludering, deltakelse, læring og utvikling for alle.  Barnehager, skoler, kulturarenaer og fritidssentra er samlingspunkter for frivillige lag og  organisasjoners aktiviteter. Sosiale nettverk tar ansvar for sine omgivelser, og preges av samhandling  mellom ulike aktører og sterke relasjoner på tvers av generasjonene.

Sjumilssteget - hvordan får vi det til?

Planen definerer 7 mål for en god oppvekst i Strand:

Steg 1 Medbestemmelse

  • Barn og unge i Strand blir involvert og hørt


Steg 2 God omsorg

  • Barn og unge i Strand opplever trygghet i familien


Steg 3 Særskilt vern og støtte

  • Barn og unge i Strand som ikke kan bo i sitt opprinnelige familiemiljø sikres en god oppvekst og forberedes til voksenlivet
     

Steg 4 Vern mot overgrep

  • Barn og unge i Strand er beskyttet mot vold og overgrep 


Steg 5 Fullverdig liv

  • Barn og unge i Strand er inkludert i samfunnet uavhengig av funksjonsnivå
     

Steg 6 God helse

  • Strandasamfunnet fremmer god fysisk og psykisk helse for barn og unge


Steg 7 God utdanning

  • Barn og unge i Strand får en opplæring som ruster dem for livet