Steg 7 God utdanning
Alle barn har rett til obligatorisk og gratis grunnutdanning. Videregående utdanning skal gjøres tilgjengelig og oppnåelig for ethvert barn. Høyere utdanning skal gjøres tilgjengelig og oppnåelig på grunnlag av den enkeltes evner. Barnas utdanning skal ta hensyn til barnets personlighet, respekt for menneskerettighetene og respekt for foreldrene. Utdanningen skal også forberede barnet på et ansvarlig liv i et fritt samfunn. I barnekonvensjonen er det spesielt artikkel 28 og 29 som omhandler barns utdanning.
Alle barn har rett på en barnehageplass i kommunen de bor. Dette betyr at alle barn gjennom denne retten, skal få muligheten til et oppvekstmiljø der de får både utfordringer og omsorg tilpasset barnets alder og funksjonsnivå. Alle barn har plikt til grunnskoleopplæring og rett til å gå på gratis, offentlig skole fra det kalenderåret de fyller 6 år. Plikten kan ivaretas gjennom annen, tilsvarende opplæring. De som ikke har tilfredsstillende utbytte av ordinær undervisning, har rett til spesialundervisning. Elever har rett til et godt fysisk og psykososialt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring.
Utdanning gir barn og unge ressurser og påvirker personlige og psykologiske egenskaper, som igjen vil ha helsemessige
«Kjærlighet, trygghet, grensesetting, stabilitet og ei god psykisk helse. Dette vil igjen gi godt grunnlag for læring og mestring i skolen».
Sitat fra barn og unge
konsekvenser. Både barnehagen og skolen er viktige arenaer for læring, for å etablere sosiale relasjoner og for utvikling av selvfølelse og selvtillit. Dette er igjen grunnleggende forutsetninger for motivasjon, opplevelse av mestring og troen på egne evner til å gjennomføre en utdanning. Gode barnehager og skoler kan kompensere for mangelfull stimulering i hjemmet. Barnehagens og skolens miljø påvirker barnas livskvalitet og bør derfor utformes slik at de fremmer utfoldelse, mestring og deltakelse.
Barnehagen og skolen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet, ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Den norske barnehagetradisjonen bygger på en helhetlig pedagogisk tilnærming til omsorg, læring og respekt for barndommens egenverdi. Skolen skal bidra til at hver enkelt elev kan realisere sitt potensial og få et grunnlag for å mestre sitt eget liv og delta i arbeid og fellesskap i samfunnet.
Synet på barn er avgjørende for alt arbeid i barnehagen og skolen. Dette handler om å se på barn som likeverdige medmennesker. Barnehagen og skolen må rette oppmerksomheten mot barn som deltakere i sitt eget liv - der de til enhver tid er i sin utvikling. Vårt flerkulturelle samfunn innebærer også at barnehagen og skolen må respektere forskjellighet og være opptatt av å skape fellesskap og bevissthet om de verdiene vi deler på tvers av ulike kulturer.
Hva sier barn og unge i Strand
Barn og unge i Strand kommune ønsker gode barnehager og skoler. Skolen skal være preget av læring, utfordring og mestring. De vil bli anerkjent for den de er, bli stilt krav til og ha noe å strekke seg etter. De vil ha lærere som bryr seg og er oppriktig engasjert i elevene.
Hvordan jobber Strand med god utdanning
Når ungdommer i Strand kommune fullfører og består videregående opplæring er det et tegn på at kommunen lykkes med å realisere barns rettigheter som følger av barnekonvensjonen. De øvrige stegene i sjumilssteget skal så sant kommunen lykkes, bidra til at ungdom i Strand fullfører og består videregående skole.
Målet forutsetter at Strand aktivt jobber med barns utvikling, motivasjon og mestring allerede i barnehagen og gjennom hele skoleløpet. Å utvikle Strand som barnehagemyndighet og skoleeier i kombinasjon med fokus på felles utviklingsarbeid knyttet til kvalitet og kompetanse i både barnehage- og skolesektoren er sentralt for å nå målet for steget. I 2017 ble Strand kommune språkkommune og via den nasjonale strategien for lesing og skriving skal kommunen styrke barns språk, lesing og skriving. Ny barneskole på Tau skal stå ferdig høsten 2019. Parallelt jobber kommunen med skolebygg på Jørpeland.
Ulikheter i sosioøkonomisk status og sosial ulikhet påvirker elevenes motivasjon, læringsresultat og frafall i opplæringen. Den generelle trenden i samfunnet tyder på at skolene forsterker i stedet for å redusere de sosiale forskjellene. Strand kommune jobber aktivt for å bedre kommunebidragsindikatoren som mål på kommunens bidrag til elevenes læring. Å hjelpe skolene til å lære av hverandre om hva som fører til best læring hos elevene står sentralt i dette arbeidet.
Mestring og trivsel er sentrale faktorer for at ungdom fullfører videregående skole. For å opprettholde utviklingen og mestringsfølelsen for alle elever, må undervisningen tilpasses ulike mestringsnivå. Strand kommune vil videreutvikle prinsippet om tilpasset opplæring innenfor fellesskapet, gjennom mer praktiske og varierte undervisningsmetoder. Kulturskolen i Strand gir barn og unge opplæring i å lære, oppleve, skape og formidle kulturelle og kunstneriske uttrykk. Den har høy kvalitet og et rikt mangfold, og ivaretar både bredde og talent. Det er ønskelig at alle som søker skal få tilbud om plass ved Kulturskolen i kommunen.
Gjennom tverrfaglig samarbeid vil Strand identifisere og håndtere problemer på et tidlig stadiet og på lavest mulig nivå, nærmest barnet, familien og nærmiljøet. Videreutvikling av samarbeidet med foreldrene og mellom foreldrene inngår også her.
Mål
Steg 7 God utdanning
BARN OG UNGE I STRAND FÅR EN OPPLÆRING SOM RUSTER DEM FOR LIVET
Strategier
- Barnehage, skole og kulturskole kjennetegnes av høy kvalitet og engasjerte voksne
- Alle barn og unge opplever seg inkludert og verdsatt i eget læringsmiljø
- Strandaskolen fokuserer på praktiske og varierte undervisningsmetoder for å øke mestringsnivået for alle elevene
Planer som konkretiserer steg 7 God utdanning
- Utviklingsplan for Strandaskolen 2016-2020
- Skolebruksplanen 2014-2030
- Strategi for barnehagedekning 2013-2020