Steg 6 god helse
Barnekonvensjonens artikkel 24 gir alle barn rett til den høyest oppnåelige helsestandard og behandlingstilbud og rehabilitering. Her inngår å sikre nødvendig helsehjelp og helseomsorg og forebyggende tiltak med vekt på primærhelsetjenesten. Både fysiske og holdningsskapende tiltak er viktige i forebygging av god helse. På barnetrinnet må disse tjenestene være tilgjengelige i tilstrekkelig mengde og kvalitet, funksjonelle, innenfor fysisk og økonomisk rekkevidde for alle deler av barnebefolkningen.
«Den høyest oppnåelige helsestandarden» tar hensyn til både barnets biologiske, sosiale, kulturelle og økonomiske
«Bidra til godt miljø. Passe på at jeg selv har det bra, tenke på andre, tenke på meg selv. Viktig at jeg har det bra – ikke gi så mye til andre at jeg ikke klarer å ta vare på meg selv. Ta initiativ, oppmuntre andre til å gi uttrykk for sine meninger. Det må være lov å ha ulike meninger, være forskjellige. Ta initiativ til aktiviteter».
Sitat fra barn og unge
forutsetninger og kommunens tilgjengelige ressurser, supplert med ressurser som er gjort tilgjengelig av andre kilder som frivillige organisasjoner og staten. Helse betraktes vidt som en tilstand av fullstendig fysisk, mental og sosial velvære, og ikke bare fravær av sykdom eller svakhet.
Barns helse påvirkes av en rekke faktorer, mange av dem har endret seg de siste 20 årene, og vil trolig fortsette å utvikle seg i fremtiden. I takt med økt oppmerksomhet mot nye helseproblemer og endrede helseprioriteringer, er det etablert økt forståelse for hvilke faktorer som påvirker barns helse, blant annet fattigdom, arbeidsledighet, migrasjon, diskriminering, mobbing, sosial tilhørighet, marginalisering, teknologi og ulikheter i kulturellpraksis knyttet til barneoppdragelse. En prestasjonsorientert kultur og opplevelse av krav om å være «vellykket» på alle livsområdene truer også barn og unges helse og livskvalitet.
Arvelige faktorer kan bety mye for utvikling av enkelte psykiske lidelser, men nivået av risiko- og beskyttelsesfaktorer i samfunnet antas å ha større betydning for nivået av psykiske helseproblemer. Sosial deltakelse og støtte bidrar blant annet til en opplevelse av sosial tilhørighet og motvirker ensomhet. Manglende sosial støtte øker faren for både fysiske og psykiske lidelser. Barnehage, skole, fritid og kultur er viktige arenaer for barn og unge å oppnå sosial støtte og tilhørighet, og for å fremme deres helse og trivsel.
Barns rett til god helse innebærer et sett friheter og rettigheter. Frihetene, som øker i betydning med økende kapasitet og modenhet, innbefatter retten til å kontrollere egen helse og kropp, inkludert frihet til å ta ansvarlige valg. Rettighetene inkluderer tilgang til varer, tjenester og forhold som gir like muligheter for alle barn til å nyte den høyest oppnåelige helsestandarden.
Hva sier barn og unge i Strand
Barn og unge i Strand vil ha det gøy. De vil ha det godt! De bryr seg om og vil ta vare på hverandre og seg selv. De unge vil ha et trygt og inkluderende miljø med fravær av mobbing. De ønsker seg helsesøstre som er tilgjengelige på skolen. De vil ha et variert fritidstilbud for barn i alle aldre. De ønsker å være fysisk aktive og ha uformelle møteplasser, innendørs og utendørs. De vil føle sosial tilhørighet og ha gode venner. De vil bli møtt på sine behov og følelser.
Hvordan jobber Strand med god helse?
Strand har fokus på forebyggende helsearbeid og utvikling av barns fysiske og psykiske helse gjennom foreldreveiledning fra svangerskapskontroll og gjennom hele oppveksten. Flere helsesøstre i kommunen øker skolehelsetjenestens tilstedeværelse på skolene og gjør det enklere for barn og unge å ta kontakt tidlig. Samtidig får kommunen bedre oversikt over de situasjoner og utfordringer barn og unge står overfor. Ved å bedre samarbeidet med foreldrene og mellom foreldrene forebygger Strand også god helse.
Det er nulltoleranse for mobbing. Å forebygge mobbing er sentralt for å sikre barn en god psykisk helse. Alle barn i Strand skal ha et trygt og godt barnehage- og skolemiljø som fremmer helse og trivsel. Gjennom opplæring i barnehage og skole bidrar Strand kommune til at barn og unge utvikler holdninger, evner og levevaner for en sunn livsstil og sosial deltakelse. Det legges vekt på utvikling av sosiale ferdigheter, vennskap og å korrigere uønsket adferd.
Strand har fokus på å utvikle attraktive bo- og nærmiljø som legger til rette for fysisk aktivitet og uformelle møteplasser. Kommunens beliggenhet nær store naturområder er et godt utgangspunkt. Kultur og frivillig sektor er viktige samarbeidspartnere og gir barn og unge flere arenaer for sosial deltakelse, tilhørighet, fysisk aktivitet og utfoldelse. Større variasjon i fritidsaktivitetene må prioriteres.
Ved adferds- og lærevansker blant barn i kommunen har de bakenforliggende årsakene som levekår og oppvekstsvilkår i for liten grad blitt håndtert. Bedre tverrsektoriell samhandling blant annet gjennom oppvekstteam og rutiner for overgang mellom barnehage og skole, skal bidra til et helhetlig fokus til det beste for barnet. Intern samhandling er også nødvendig for å sikre et helhetlig helsetilbud til de barna som har behov for det.
For å bedre folkehelsen blant barn og unge i Strand er det viktig å redusere de sosiale ulikhetene i helse forårsaket av sosioøkonomisk bakgrunn og reproduksjon gjennom generasjoner. Selv om det er økt forståelse for forhold som påvirker barns helse og livskvalitet, er oversikten ikke uttømmende. Strand har fokus på tiltak som skal bidra til å redusere effektene av blant annet barnefattigdom.
Strand legger til rette for at barn og unge i kommunen skal ha god fysisk og psykisk helse, men helsetilstanden er også avhengig av at den enkelte tar gode valg selv. Via forebygging og opplæring skal barn og unge ha kompetansen til å ta de gode valgene. Strandasamfunnet, blant annet gjennom nærings- og kulturlivet, er også viktig for å fremme god helse for barn og unge i kommunen. Vel så viktig er den gode naboen som bryr seg om et enkelt barn og ildsjeler som legger til rette for fritidsaktiviteter.
Mål
Steg 6 God helse
STRANDASAMFUNNET FREMMER GOD FYSISK OG PSYKISK HELSE FOR BARN OG UNGE
Strategier
- - Informasjons- og holdningsarbeid for å øke kunnskapen om hva som er god helse og sunn livsstil
- Lett tilgjengelige og synlige helsetjenester
- Tilbud om et variert fritidstilbud og møteplasser
- Barnehagene og skolene arbeider aktivt for et trygt og godt barnehage- og skolemiljø som fremmer helse og trivsel for alle barn
Planer som konkretiserer steg 6 God helse
- Plan for kultur, idrett og friluftsliv 2016-2026
- Plan for helse og omsorg (under utarbeidelse) - Plan mot barnefattigdom 2016-2020
- Rusmiddelpolitisk handlingsplan 2017-2021
- Plan for grønn mobilitet og trafikksikkerhet (under utarbeidelse) - Reguleringsplaner