Steg 5 fullverdig liv
Alle barn som har nedsatt funksjonsevne, har rett til særlig omsorg og et fullverdig og anstendig liv, jfr. barnekonvensjonens artikkel 23. Tilbud skal innrettes slik at barna får adgang til tiltak som må til for å fremme sosial integrering og personlig utvikling.
Funksjonsnedsettelse kan være kognitive, psykiske, sosiale og fysiske. Dette er knyttet til og springer ut av kroppens funksjoner. Funksjonshemmende barrierer i omgivelsene hindrer aktivitet og deltakelse og er forskjellige avhengig av funksjonsnedsettelsen. Barrierene representerer et gap mellom enkeltmenneskets personlige forutsetninger og samfunnets krav og forventninger til deltakelse.
«Det er viktig at vi inkluderer alle. Vi må kunne vise anger og be om unnskyldning hvis vi har tatt dumme valg som har gått på bekostning av andre. Vi må bry oss om hverandre og ikke mobbe andre. Vi må få frem det beste i hverandre, da får vi en god og trygg plass å være på. Vi må være flinke til å gi beskjed hvis noe ikke er greit og vi må bli hørt».
Sitat fra barn og unge
Barn og unge med nedsatt funksjonsevne har samme rettigheter som andre barn. De skal ha samme mulighet til
utvikling, deltakelse og livsutfoldelse. Hovedarenaer i barn og unges hverdag er hjem, barnehage, skole, lekeplasser, ungdomsklubber, idrettslag, kino og andre fritidsarenaer. Her opplever de mestring, inkludering og glede i fellesskap med andre. Barn med nedsatt funksjonsevne blir lett isolert fra sosial omgang med andre. Mulighet til deltakelse på fellesaktiviteter er derfor viktig.
Barn har rett til nødvendig helsehjelp på et forsvarlig nivå tilpasset den enkeltes behov. Helsehjelpen må være på et nivå som sikrer likestilling, selvhjulpenhet, mulighet til å bo i eget hjem sammen med foreldrene og mulighet for deltakelse i samfunnet. Helsehjelp i form av trening og stimulering må integreres i lek, daglige gjøremål og aktiviteter i barnehage og skole.
Enkelte funksjonshemmede barn kan ha et så stort omsorgsbehov at det overstiger foreldrenes omsorgsevne. I slike tilfeller kan det foreligge en hjelpeplikt etter lov om helse- og omsorgstjenester. Tjenestetilbudet skal så langt som mulig utformes i samarbeid med familien.
Universell utforming berører alle samfunnssektorer og bidrar til å forhindre diskriminering. Universell utforming innebærer utforming og tilrettelegging av fysiske forhold for å fremme like muligheter til samfunnsdeltakelse.
Hva sier barn og unge i Strand?
I Strand ønsker barn og unge en oppvekst som inkluderer alle og er basert på gjensidig respekt. Det skal være rom for å være forskjellige, vi skal bry oss om hverandre og ta vare på hverandre. Ingen skal oppleve mobbing.
Hvordan jobber Strand med fullverdig liv?
Strand kommune legger til rette for at funksjonsnedsettelser ikke er til hinder for deltakelse i samfunnet. Fysiske barrierer for deltakelse sikres via areal- og reguleringsplaner. Det er fokus på universell utforming av viktige offentlige bygg og utomhusanlegg som Torghuset, idrettshall, skoler, barnehager, nær-friluftsområder og lekeplasser. Nye bygg og anlegg skal være universelt utformet. Etablering av uformelle møteplasser tilrettelagt for alle er viktig for at alle barn og unge i Strand skal ha mulighet til sosial deltakelse og inngå i fellesskapet.
Stimulering av frivillige lag og organisasjoner til å tilrettelegge for at alle uavhengig av funksjonsnivå kan delta i kultur og fritidstilbud er viktig. De frivillige har ikke de samme ressursene til å håndtere ulike funksjonsnedsettelser som for eksempel barnehager og skoler. Det kan gjøre det vanskeligere å inkludere dem i fritidstilbudet på lik linje med andre. Foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne har selv også et ansvar for å bidra til å inkludere barnet i fritidstilbudet. Strand vil fremme større åpenhet og informasjon om funksjonsvanskene i barnets nærmiljø for å øke forståelsen for det aktuelle barnet.
I barnehage og skole gis barn med funksjonsnedsettelser vedtak om tilrettelagt behov. Bedre tverrfaglig samarbeid og helhetlig oppfølging av det enkelte barnet vil sikre at kommunen i større grad identifiserer områder hvor tjenestetilbudet er mangelfullt eller ikke tilrettelegger for sosial deltakelse, personlig utvikling og helhetlig helsehjelp. Dette søkes gjennomført ved hjelp av individuell plan (IP) for helsetjenester og individuell opplærings plan (IOP) for barnehage og skole.
Mål
Steg 5 Fullverdig liv
BARN OG UNGE I STRAND ER INKLUDERT I SAMFUNNET UAVHENGIG AV FUNKSJONSIVÅ
Strategier
- - Bygninger, utomhusanlegg og arrangementer tilrettelegges med universell utforming, og nødvendig utstyr blir anvendt
- Økt kunnskap og informasjon om fysiske og psykiske funksjonsvansker for å bidra til større åpenhet og forståelse
Planer som konkretiserer steg 5 Fullverdig liv
- Plan for kultur, idrett og friluftsliv 2016-2026 - Reguleringsplaner