Steg 4 Vern mot overgrep
Barnekonvensjonens artikkel 19 omhandler barns rettigheter knyttet til vern mot overgrep. Alle barn har rett til samfunnets beskyttelse mot fysisk og psykisk vold og overgrep. Dette innebærer støtte til barnet og omsorgshaver, forebygging, behandling og eventuell rettslig oppfølging.
Volden kan omfatte fysisk- og/eller psykisk vold, seksuelle overgrep og kjønnslemlestelse, trusler om vold, sosial vold med isolasjon eller begrensning av kontakter. Vold og overgrep mot barn vil si når barn og unge selv blir utsatt for eller er vitne til fysisk, psykisk eller seksuell vold.
”Vold og overgrep i nære relasjoner rammer hardt, og det rammer mange. Både kvinner, menn og barn er utsatt for vold og overgrep fra nærstående personer, og skadevirkningene kan være mange og alvorlige” (Veileder for utvikling av kommunale handlingsplaner, 2008). Økt innvandring gir oss et flerkulturelt samfunn med ulike verdier og normer hvor blant annet tvangsekteskap og kjønnslemlestelse skjer.
«Nesten hver tiende norske kvinne opplever å bli voldtatt i løpet av livet, og halvparten var under 18 år. Tall fra Kripos viser at festrelatert voldtekt, også kalt nachspielvoldtekt eller vennevoldtekt, er den mest utbredte formen for voldtekt» («Den som er med på leken…». Ungdoms oppfatninger om voldtekt, kjønnsroller og samtykke, Redd Barna 2015).
Foreldre og foresatte har primæransvaret for å beskytte barnet «Vi skal føle oss trygge og ikke grue oss til morgendagen. Det er viktig at vi har gode voksne og venner å snakke med hvis vi trenger det» Sitat fra barn og unge Trivsel i fokus – Oppvekst i Strand 2018-2030 24 mot vold og overgrep, men i noen tilfeller er dette ikke tilstrekkelig. Det gir kommunen et ansvar knyttet til avdekking av vold og overgrep, forebygging og behandling.
Den største utfordringen er å avdekke vold og overgrep. Av flere grunner vil barn og unge være tilbakeholden med å fortelle om vold og overgrep, blant annet grunnet skamfølelse og frykt for konsekvenser. I hovedsak vil denne type informasjon gis til nære venner og voksne hvor det allerede er en etablert relasjon. Å mobilisere barna som gruppe til å verne om hverandre og fortelle til f.eks. læreren dersom noen blir utsatt for vold eller overgrep kan være til hjelp for å avdekke forhold. I etterkant av avdekking av vold og overgrep er det viktig at aktører samarbeider og på hver sin måte bistår for å hjelpe og beskytte barnet.
Hva sier barn og unge i Strand?
Barn i Strand ønsker en oppvekst fri for vold. De vil føle seg trygge, både i familien, på skolen, i nærmiljøet og i fritidsmiljøet.
Hvordan jobber Strand med vern mot overgrep?
Det er nulltoleranse for vold og overgrep mot barn og unge i Strand kommune. Barn og unge skal beskyttes mot at slike hendelser skjer. Likevel forekommer dette. Har vold og overgrep først skjedd skal barnet bli ivaretatt og beskyttet mot gjentakelse.
Også utøver skal bli ivaretatt for å hindre gjentakelse. For å beskytte barn og unge mot vold og overgrep er forebygging sentralt, hvor bevisstgjøring og opplæring av ansatte og frivillige som er i kontakt med barn inngår. Konsultasjonsteam for vold og overgrep, kommunens ungdomsteam og bedre samhandling internt, blant annet via oppvekstteam er viktige tiltak i dette arbeidet. Her inngår også avdekking. Foreldreveiledningen som starter ved svangerskapskontroll og fortsetter gjennom hele oppveksten inngår i det forebyggende arbeidet. Strand må i tillegg satse mer på informasjon direkte til voksne innvandrere. Tidlig dialog og opplæring av barn og unge om tema som kropp, seksualitet, grensesetting og fysisk og psykisk vold er både etterspurt av ungdommen og vil gjøre det enklere å forebygge slike hendelser. Strand kommune har nylig tatt i bruk Stine Sofie stiftelsens program «Jeg vil vite» for opplæring av førskolebarn. Skolene bruker blant annet programmene «Kroppen min eier jeg» og «Det er mitt valg» for å gi elevene opplæring og forebygge hendelser. Senter mot incest og seksuelle overgrep, SMISO, gir forebyggende undervisning for elever på 6. trinn. En styrking av skolehelsetjenesten vil gjøre det mulig å satse ytterligere på opplæring av barn i skolen.
Strandasamfunnet er et lite lokalsamfunn og kan representere en utfordring i avdekking av vold og overgrep. Berørte parter kan ofte være venner og kjente, og man kan lett fraskrive seg ansvaret for å dele bekymringer om mulige vold og overgrep. Anmeldte saker blir også ofte henlagt på bevisets stilling. En holdningsendring hvor barnets ve og vel blir satt først, kan bidra til å gjøre det enklere å dele bekymringer.
Gjennom krisesenteret i Stavanger gir Strand kommune tilbud til personer som har vært usatt for vold i nære relasjoner. Familiens hus gir støttesamtaler, mens barnevernstjenesten håndterer omsorgsovertakelse hvis utøver er en av foreldrene. Fra 2018 vil stiftelsen Alternativ til vold gi behandlingstilbud til hele familien, både utøver og voldsutsatte barn og voksne, inkludert ungdommer med volds- og aggresjonsproblemer.
Mål
Steg 4 Vern mot vold og overgrep
BARN OG UNGE I STRAND ER BESKYTTET MOT VOLD OG OVERGREP
Strategier
- Kommunen arbeider systematisk for å øke kunnskapen om vold og overgrep
- Alle som arbeider med barn og unge skal ha kunnskap om hvor de skal henvende seg hvis de mistenker eller avdekker vold og overgrep
- Kommunen har fagkompetanse til å håndtere barn og unge som er utsatt for vold og overgrep
Planer som konkretiserer steg 4 Vern mot vold og overgrep
- Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2013-2018 (revisjon 2018)