Steg 3 særskilt vern og støtte

I henhold til barnekonvensjonens artikkel 20 har alle barn som ikke kan bo i sitt opprinnelige familiemiljø rett til særlig beskyttelse og et alternativt omsorgstilbud.
Det er mange årsaker til at barn ikke kan bo hjemme. Foreldre eller verger kan ha utfordringer med rus, vold, psykisk helse, kriminalitet eller lav omsorgskompetanse som medfører at barnet ikke kan bo hjemme for kortere eller lengre tid. Barn som har utfordringer eller symptomer som viser seg gjennom alvorlige atferdsvansker, kan også ha behov for å tilbys et nytt omsorgstilbud. Ulike barn har behov for ulike verne- og støttetiltak.
Mange barn som mottar tiltak fra barnevernstjenesten har en vanskelig barndom som preger livene deres videre. Unge voksne med erfaring fra barnevernstjenesten har en høyere risiko for marginalisering på en rekke livsområder. De har blant annet en forhøyet risiko for psykiske problemer, ustabile arbeidsforhold, rusmisbruk og kriminalitet (Backe Hansen m.fl. 2014).
Mange barn som mottar tiltak fra barnevernstjenesten har en vanskelig barndom som preger livene deres videre. Unge voksne med erfaring fra barnevernstjenesten har en høyere risiko for marginalisering på en rekke livsområder. De har
Vi trenger ikke å ha mange ting for å ha en god oppvekst, men vi trenger en god familie. Familie er det viktigste. Det er også godt med venner som man kan snakke med.
Sitat fra barn og unge
blant annet en forhøyet risiko for psykiske problemer, ustabile arbeidsforhold, rusmisbruk og kriminalitet (Backe Hansen m.fl. 2014). Barna har krav på særskilt vern og støtte fra kommunen som har flyttet dem og eventuelt også kommunen hvor de oppholder seg. Her inngår løpende og helhetlig oppfølging. Kommunen har også et ansvar for å følge utviklingen til både barnet og barnets biologiske foreldre. Barn som bor i institusjoner og fosterhjem har krav på nødvendig helsehjelp og tilrettelegging i skole.
Hva sier barn og unge?
Fosterbarn i Strand ønsker å ha en trygg oppvekst, bli sett og føle seg elsket. Familien er viktig. Trygge voksne skal vise at de bryr seg og ser barnet, de skal lytte og høre på det barna sier. For å ha det godt er også gode venner som en kan snakke med og være sammen med viktig. Barna ønsker åpenhet om når de ikke har det godt, men dette kan noen ganger være vanskelig å få til. De ønsker å være snille og hjelpe andre som ikke har det så bra.
Hvordan jobber Strand med særskilt vern og støtte?
Når omsorgsovertakelse er et faktum er det viktig at barnet får et stabilt og trygt fosterhjem som i samarbeid med kommunen gir barnet god omsorg. Primært rekrutterer Strand fosterhjem lokalisert i kommunen, gjerne blant slekt og nettverk. Godkjenning og veiledning av fosterhjem, samt oppfølging både av fosterhjemmet og barnet, er viktig for å sikre barnet gode oppvekstsvilkår. Ettervern frem til fylte 23 år støtter den enkelte ungdommen i overgangen til voksenlivet.
Bedre samarbeid på tvers av tjenestene i kommunen er sentralt i avdekking av barn som har behov for annet omsorgstilbud enn sitt opprinnelige familiemiljø, oppfølging av barn i fosterhjem og for å sikre best mulig ettervern. Barneverntjenesten i Strand har et særlig ansvar for å skape tverretatlig medvirkning og samarbeid.
I Strand skal barn som bor i fosterhjem bli møtt med respekt for den de er og de skal bli stilt krav til. Omsorgspersoner som lærere, barnehagelærere, assistenter og ledere i fritidsaktiviteter har høye forventninger til disse barna på lik linje med andre barn. Samtidig skal barn i fosterhjem få annerkjennelse og bekreftelse av disse omsorgspersonene.
Dette er en sammensatt gruppe barn som får hjelp og tilrettelegging etter egne behov. Strand jobber for å skape større åpenhet i barnets oppvekstmiljø og redusere fokuset på utfordringene.
Mål
Steg 3 Særskilt vern og støtte
BARN OG UNGE I STRAND SOM IKKE KAN BO I SITT OPPRINNELIGE FAMILIEMILJØ SIKRES EN GOD OPPVEKST OG FORBEREDES TIL VOKSENLIVET
Strategier
- Barn og unge som bor utenfor sitt opprinnelige familiemiljø blir møtt på sine behov og blir behandlet med respekt og tillit
- Fosterforeldre skal oppleve særlig støtte i omsorgsoppgavene
- Oppfølging av barnet og fosterhjemmet og ettervern av ungdommen er bygget på et bredt tverrfaglig samarbeid