4 Utviklingsstrategi fram mot 2035
Kapittelet «Strandasamfunnet i 2035» beskriver fremtidsbilde kommuneplanens samfunnsdel sikter mot. Dette er bygd på resultatet av prosessen «Strand2050» som utviklet fire fremtidsbilder for Strandasamfunnet. Fremtidsbildene har fokus ikke bare på befolkningsvekst, men også viktige grep kommunen må gjøre for å styre utviklingen. Fremtidsbildene er nært knyttet til hvordan kommunens utvikling preges av drivkreftene «styring og handlekraft» og «aktivitetsnivået i olje- og gassektoren, jfr. figuren til høyre. De siste år har vist hvor avhengig Strand og regionen er av olje- og gassektoren. Samtidig som det er knyttet stor usikkerhet til den fremtidige aktiviteten i sektoren, har kommunen liten eller ingen påvirkningsmulighet på dette. Kommunens handlingsrom ligger i hvilken styring og handlekraft den utviser. Vi har tro på at Strand kommune utviser en helhetlig og langsiktig planlegging og gjennomføring fremfor ad-hoc beslutninger. Utviklingsstrategien som legges til grunn i kommuneplanen er derfor i skjæringspunktet mellom fremtidsbilde «eplehekk» og «spirende såkorn». Dette er historiene om en eventyrlig og
bærekraftig vekst og et handlekraftig lokalsamfunn som skaper nye muligheter.
- Strand har vært en vekstkommune med høy historisk befolkningsvekst over landssnittet. Det tror vi vil fortsette. Kommunen har i dag en ung befolkning som gir godt grunnlag for et fortsatt sterkt fødselsoverskudd. Strand opplever en positiv utvikling hvor flere av ungdommene tar høyere utdanning, som er positivt for utviklingen avlokalsamfunnet, men som samtidig vil bidra til å redusere det fremtidige fødselsoverskuddet noe. Siden 2011 har Strand kommune vært en attraktiv bostedskommune med bedre netto innflytting enn forventet. Veksten har vært drevet blant annet av høy boligbygging, vedtak om bygging av Ryfast og innvandring. Også i en periode hvor regionen har vært igjennom et tøft arbeidsmarked har Strand kommune gjort det bedre enn de strukturelle forholdene skulle tilsi og vært attraktiv som bosted. Telemarkforsking estimerer at Ryfast alene representerer en ekstra befolkningsvekst på 0,3%. Disse forholdene gjør at Strand kommune fortsatt har tro på høy befolkningsvekst og legger til grunn en gjennomsnittlig årlig vekst på 1% for planperioden.
Viktige prinsipper for å oppnå den ønskede utviklingen ble definert i Strand 2050 til at - vi har en fremtidstro og en optimisme som gjør at vi våger å satse mer
- vi styrker handlingskraften gjennom overordnet styring og helhetstenking
- vi er aktive og innovative
- vi etablerer gode samarbeidsformer med viktige aktører i samfunnet (næringslivet, tjenestemottakere, frivillige)
- vi skaper engasjement gjennom involvering og deltakelse
4.1 Visjoner og mål
Kommunens visjon «Sammen om trivsel» ligger til grunn for utviklingen av Strandasamfunnet. Selv om kommunen har en viktig oppgave i å sikre tjenester med god kvalitet er vi avhengig av alle aktørene i samfunnet for at visjonen skal realiseres. Visjonen handler derfor om mer enn kun kommunens rolle. Vi ønsker at visjonen inspirerer til engasjement og deltakelse, både for folkevalgte, administrasjonen, næringslivet, frivillige og kommunens innbyggere. Vi skal være sammen om å skape et trygt og involverende miljø. Sammen tar vi ansvar ikke bare for oss selv, men også for hverandre og fellesskapet. Vi er sammen om å ta vare på de som har behov for det.
Bærekraftig samfunnsutvikling i Strand
Vi skal ha en bærekraftig samfunnsutvikling, både for den enkelte innbygger, på gruppenivå og for Strandasamfunnet som helhet. Vi er gjensidig avhengig av hverandre for å definere utfordringene og finne nye løsninger. Sammen skal vi snu dagens trend hvor rettigheter i stor grad utløser brukernes forventninger til kommunens tjenesteleveranse. Isteden skal vi oppnå en situasjon hvor aktørene i større grad tenker «hva kan jeg bidra med» for å gjøre Strand til et bedre sted å bo. En sentral forutsetning for å realisere visjonen er involvering og samskaping mellom kommunen og lokalsamfunnet. Også intern samhandling er nødvendig. Det igjen forutsetter en raus og åpen kommunikasjon mellom aktørene. Å være «sammen om trivsel» innebærer også at vi må være aktive, kompetente og i utvikling.
Visjonen Sammen om trivsel skal støtte opp om at vi sammen bidrar til å nå kommunens hovedmål;
«Strandasamfunnet skal være et levende lokalmiljø som preges av trygghet i hverdagen, optimisme, romslighet og respekt for ulike kulturverdier, holdninger og behov.
Strand kommune skal kjennes som den gode bostedskommunen med gode oppvekstsvilkår for barn og unge, tilgang til grønne omgivelser, høy livskvalitet for alle prioriteres. Kultur- og fritidstilbudene skal være varierte og tilbys både innbyggere og andre som besøker oss.»
De fire strategiske målene som er definert for kommuneplanen er en konkretisering av sentrale elementer i kommunens visjon og hovedmål, og tar innover seg de seks fokusområdene for revisjon av kommuneplanens samfunnsdel.
1. Strand har en sunn økonomi som fremmer bærekraftig vekst og en god samfunnsutvikling.
En sunn kommuneøkonomi gir oss et handlingsrom til å skape et godt lokalsamfunn hvor det er attraktivt og bo. Vi legger til grunn økonomisk, miljømessig og sosial bærekraftutvikling av samfunnet. Kommunen legger til rette for kreativitet, utvikling, innovasjon og samskapning for en god samfunnsutvikling, hvor brukerens behov er i sentrum.
2. Strand er et lavslippssamfunn som er sikkert og trygt å bo i.
For å sikre kommende generasjoner like muligheter til å dekke sine behov, tar kommune lokalt ansvar for omstillingen til et lavutslippssamfunn, og på sikt nullutslipp. Målet sier også noe om hvordan vi skal utvikle og ivareta gode lokalmiljø hvor samfunnsikkerhet og beredskap står sentralt. Dette krever at kommunen er kreativ, innovativ og omstillingsdyktig.
3. Strand har et inkluderende lokalsamfunn med høy livskvalitet for alle.
Ved å legge til grunn samskapning og helse i alt vi gjør arbeider kommunen for at alle innbyggere opplever høy livskvalitet hvor mestring, inkludering og redusert inntektsulikhet står sentralt. Kommunen er tilrettelegger for økt intern samhandling og ekstern samskapning hvor fokuset er å utvikle et inkluderende lokalsamfunn i tråd med kommunens visjon “sammen om trivsel”. Sammen oppnår vi et samfunnsengasjement hvor innbyggerne er ansvarlige borgere og ikke bare brukere.
4. Strand er Rogalands mest bosteds- og næringsattraktive kommune.
Attraktivitet skaper vekst som gir et økonomisk handlingsrom, men krever kontinuerlig arbeid. Ingen kan gjøre alt alene, men alle kan gjøre litt. Sammen møter vi fremtidens utfordringer og muligheter i Strandasamfunnet, hvor medvirkning og samskapning ligger til grunn for tjeneste og samfunnsutviklingen. En attraktiv kommune ivaretar alle innbyggere og fremmer god folkehelse.