Kommuneplan

Kommuneplan

Kommuneplanens arealdel er under revisjon. Et nytt planforslag for kommuneplanens arealdel, som gjelder for perioden 2024–2036, ligger nå ute til offentlig ettersyn og høring. Du kan si din mening om de foreslåtte endringene. Fristen for å gi innspill er 13. september 2024.

Status for arbeidet med kommuneplanens arealdel

Kommuneplanens arealdel har blitt politisk førstegangsbehandlet. Kommunestyret vedtok å legge ut forslag til ny arealdel av kommuneplan den 3. april 2024. Planforslaget ligger nå ute til offentlig ettersyn og høring for allmennheten frem til 13. september 2024.

Når kommuneplanen “ligger ute til offentlig ettersyn og høring,” betyr at det er tilgjengelig for allment innsyn og vurdering. Dette er vanlig i forbindelse med offentlige dokumenter, planer, eller forslag. I denne perioden kan interesserte parter og innbyggere gi tilbakemeldinger, komme med innspill eller stille spørsmål. Etter høringsperioden blir tilbakemeldingene vurdert før endelig beslutning tas av kommunestyret.

Her kan du lese kunngjøringsteksten og se alle plandokumentene til planforslaget til ny kommuneplan som ligger ute til offentlig ettersyn og høring.

Her kan du se opptak fra møtene fra de ulike politiske utvalgene.

Kommuneplanen avklarer hvilke arealformål alle eiendommer i Strand skal ha, og den er juridisk bindende for arealbruken I dette ligger det at det i kommuneplanens arealdel bestemmes hva som er lovlig bruk av alle arealer i vår kommune. Kommuneplanen behandles etter plan- og bygningsloven, kapittel 11. 

Hvordan finner jeg svar på behandlingen av mitt innsendte innspill?

Alle innspill som kommunen har mottatt til kommuneplanens arealdel, ble vurdert ved politiske førstegangsbehandlingen av planforslaget. Her ble det avgjort hvilke innspill og arealendringer som skal legges ut på høring og tas med videre i prosessen. Alle som har sendt inn innspill, har fått brev når planforslaget ble sendt på høring.

Kommuneplanens arealdel består av mange plandokumenter, 40 plandokumenter (vedlegg) i tillegg til saksframlegget med vedtak. Et dokument (vedlegg 30) er ikke offentliggjort for allmennheten da det omfatter sensitive artsdata, og er etter offentlighetsloven unntatt offentlighet.  

Er du interessert i å finne svar på om hva som ble bestemt (vedtatt) i forhold til ditt innsendte innspill, vil du finne svar på dette i Vedlegg 40 – Vedtak politisk fellesforslag. Du kan også finne vedtaket fra kommunestyret i saksframlegget, men det er mer utfyllende informasjon i vedlegg 40. Vedtaket står til høyre i tabellen i kolonnen «Endringsforslag KOM 03.04.24».

  • Grønn farge betyr: Positiv innstilling. Innspillet er tatt med i planforslaget utlagt til offentlig ettersyn og høring. Innspillet er tegnet inn i plankartet eller er ivaretatt i bestemmelsene.
  • Gul farge betyr: Delvis positiv innstilling. Innspillet er delvis tatt med i planforslaget utlagt til offentlig ettersyn og høring. Innspillet er delvis tegnet inn i plankartet.
  • Rød farge betyr: Negativ innstilling. Innspillet er ikke tatt med i planforslaget utlagt til offentlig ettersyn og høring.
  • Grå farge: Kan bety at innspillet vurderes i forbindelse med andre prosesser eller etter annet lovverk, etc.  

I tillegg til farge er det satt tekst på de fleste innspillene som beskriver hva kommunestyret har bestemt, for eksempel «støtter forslagsstiller» eller «støtter kommunedirektøren», mm. 

Hvordan er innspillene vurdert?

Som grunnlag for vurdering av innspillene og anbefaling gjelder:

  • *1 Det er utført konsekvensutredning (KU) og risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) på alle innspill som er lagt ut til høring og offentlig ettersyn, dvs. alle innspill med positiv innstilling (grønn) og delvis positiv innstilling (gul). 
  • *2 På noen innspill er det kun utført en vurdering av innspillet da innspillet ikke medfører konkret arealendring i kartet eller endring i bestemmelsene, etc. 
  • *3 Det er utført konsekvensutredning (KU) og risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) på innspill som ikke var i strid med arealstrategien. Disse ble fremlagt til politisk førstegangsbehandling av planforslaget. Dersom innspillet fikk negativ innstilling (rød farge) i kommunestyret er ikke KU og ROS for disse innspillene lagt ut til høring og offentlig ettersyn. 
  • Det er ikke utført konsekvensutredning (KU) og risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) på innspill som var i strid med arealstrategien og har fått negativ innstilling. Det fremgår av vedlegg 40 hvorfor innspillet ikke er i samsvar med arealstrategien.

*1 Konsekvensutredningene og risiko- og sårbarhetsanalysene tilhørende de ulike innspillene lagt ut til høring og offentlig ettersyn er samlet i plandokumentet Vedlegg 28_KU og ROS_Endringer i KPA basert på eksterne innspill_samlet_rev.1.

*2 Vurdering av andre innspill som ikke er tilknyttet gnr./bnr. eller sjøareal er samlet i plandokumentet Vedlegg 29_Vurdering andre eksterne innspill_samlet.

*3 Dersom du ønsker å lese konsekvensutredningen og risiko- og sårbarhetsanalysen eller vurderingen for innspillet ditt fremlagt til kommunestyret kan du se dokumentene fra kommunestyremøtet 3. april her. Ved å klikke på fanen «Kommuneplanens arealdel for Strand kommune 2024 – 2036», får du tilgang til saksdokumentene inkludert vedlegg. Her kan du også lese hvordan saken ble behandlet og hva som ble bestemt. Se vedlegg 28 i saken.

Jeg har problemer med å åpne plandokumentene – hva kan dette skyldes?

Nedenfor følger veiledning for hvordan du åpner plandokumentene på arealplaner.no.

1.    Trykk på lenken øverst på denne nettsiden: Her kan du lese alle plandokumentene til planforslaget til ny kommuneplan som ligger ute til offentlig ettersyn og høring. 
2.    Trykk: Her finner du alle plandokumentene (arealplaner.no).
3.    Trykk: Plandokumenter 39
4.    Trykk: Trykk på dokumentet du ønsker å lese. NB: Dersom du bruker mobil er det viktig å passe på at du ikke trykker på «i» for å åpne dokumentet, men trykk på selve navnet på dokumentet eller på pila til høyre. «i» - viser informasjon om hva plandokumenter generelt består av i arealplaner.no.

Dokumentene kan åpnes på alle enheter (mobil, iPad, PC, Mac).

Det står at planen ikke har digitalt plankart på arealplaner.no. Digitalt plankart på denne nettsiden vil bli lagt inn i slutten av juli/begynnelsen av august. Her finner du digitalt plankart på kommunekart.com.

Hvordan slår jeg av og på kartlag i digitalt plankart?

For å slå av og på ulike kartlag i digitalt plankart kan du trykke på «Kartlag» - og deretter trykk på selve kartlaget på høyre side i bildet, eksempel «H320 Flom». Da fjernes faresone flom fra kartet. Dersom du ønsker å slå på flomkartlaget igjen trykker du på «H320 Flom». Bruksanvisning for digitalt plankart er tilgjengelig i plandokumentet Planbeskrivelsen s. 59
 

Kommuneplanens samfunnsdel 

Kommuneplanens samfunnsdel 2019-2035

Kommuneplanens samfunnsdel skal ta stilling til langsiktige utfordringer, mål og strategier for kommunesamfunnet som helhet og kommunen som organisasjon. 

Planen ble vedtatt i kommunestyret 28.08.2019.

Les kommuneplanens samfunnsdel for perioden 2019-2035

Strand kommune har definert følgende strategiske mål:  

  1. Strand har en sunn økonomi som fremmer bærekraftig vekst og en god samfunnsutvikling
  2. Strand er et lavutslippssamfunn som er sikkert og trygt å bo i  
  3. Strand har et inkluderende lokalsamfunn med høy livskvalitet for alle  
  4. Strand er Rogalands mest bosteds- og næringsattraktive kommune 

Kommuneplanens arealdel 

Kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen (kommuneplanens arealdel) som viser sammenhengen mellom framtidig samfunnsutvikling og arealbruk. Kommuneplanens arealdel skal synliggjøre hovedtrekkene i arealdisponeringen, rammer og betingelser for nye tiltak og ny arealbruk. Planen skal også inneholde hvilke hensyn som må ivaretas ved ny bruk av arealene.  

Kommuneplanens arealdel består av plankart, bestemmelser, retningslinjer og planbeskrivelse. Arealdelen skal gjenspeile nasjonale og regionale mål. Den skal også vise hovedformål og hensynssoner for bruk og vern av arealer. 

Arealdelen for hele kommunen er under revidering. Inntil revidert versjon er på plass gjelder: 

Merk at delplan for Nordmarka er nyere enn kommuneplanen for Strand kommune 2012-2035. Den erstatter derfor delen om Nordmarka i nåværende kommuneplan. I ny plan vil kommunedelplanen for Nordmarka inngå i plan for hele kommunen. Det samme gjelder Kolabygda (del av gamle Forsand) som inngår i kommuneplan Forsand kommune 2007 – 2022. 

Planprogram for kommuneplanens arealdel 

For kommuneplan skal det utarbeides planprogram. Planprogrammet gjør rede for formålet med planarbeidet, hva det skal fokuseres på i planperioden, i tillegg til planprosess og utredningsbehov. Det planlegges ulike medvirkningsmøter og arbeidsverksted med aktuelle fagrepresentanter vinteren og våren 2023.

Les mer om planprogrammet for kommunens arealdel 2023-2035 her. (PDF, 8 MB)

Arealstrategi og innspill

Arealstrategien er en forlengelse av kommuneplanens samfunnsdel som en brobygger mellom samfunnsmål (kommuneplanens samfunnsdel) og arealdisponeringer (kommuneplanens arealdel). 

Les mer om arealstrategien og innspill på denne siden.