Vi kan hjelpe deg med teknologiske hjelpemiddel
Vi tilbyr teknologiske hjelpemiddel til eldre, personer med funksjonsnedsettelser og andre som trenger økt trygghet og bistand i hverdagen.
Teknologien vi benytter er enkel i bruk og du trenger ikke ha teknisk kunnskap. Vi sørger for å installere nødvendig utstyr og sørger for vedlikehold. Dette kan være til hjelp for deg som ønsker å bo hjemme, men trenger noen verktøy for at dette skal oppleves trygt og godt.
Fjern fysiske hindringer
Fysiske hindringer i boligen din kan gjøre det utfordrende å bo hjemme så lenge du ønsker. Andre faktorer er også viktige som pårørende i nærheten, egne sosiale nettverk og relasjoner.
På listen nedenfor kan du klikke på de ulike løsningene for å få mer informasjon og eksempler på hvordan du kan legge til rette for fremtidige behov i boligen din, og hvilke tiltak du kan gjennomføre for å fjerne hindringene.
Belysning
- Når en blir eldre trenger en mer lys for å se det samme tidligere. Det skjer endringer i øyet og med synet og en person på 60 år trenger 3- 5 ganger så mye lys for å se det samme som en person på 20 år.
- Belysningen bør være jevn og god slik at du slipper tilpasse deg for store variasjoner. En bevisst bruk av kontraster og skygge i lyset kan gjøre de enklere å orientere seg rundt i rommet. Feks en mørk sofa mot en hvit vegg eller en hvit vegg mot mørke dørkarmer.
- Det er en fordel med lamper som kan dimmes, slik at du kan justere belysningen etter ditt behov.
- Du bør unngå mørke kroker og områder, da disse kan føre til ulykker.
Ryddige soner
- Det er enklere å orientere seg i soner som er ryddige og som ikke inneholder for mange ting. Det er også lurt at ting har faste plasser. Du bør unngå bruk av løse tepper da disse kan forårsake fall.
Farger og kontraster
- Et bevisst bruk av farger og kontraster kan gjøre det enklere å skille ting fra hverandre og fra bakgrunnen.
- Det kan også gjøre det enklere å finne fram hjemmet. Det kan feks være enklere å se en hvit lysbryter mot en farget vegg eller mot en farget ramme rundt lysbryteren.
Inngangsparti
Fysiske hinder til og i egen bolig kan gjøre det vanskeligere å bo hjemme så lenge som du ønsker. Dette påvirker blant annet muligheten til å være aktiv og til å opprettholde sosiale nettverk og relasjoner.
- Ved å fylle på med masse på gårdsplassen eller legge betong heller kan det bli lettere å komme inn og ut av boligen.
- Ved å skifte inngangsdør kan en kanskje få til en lavere dørterskel og bedre isolering.
- Dersom mellomgangsdør er et hinder kan en fjerne denne, eller fjerne dørterskelen.
Hjelpemidler gjennom folketrygden
Hjelpemidler gjennom folketrygden kan feks være:
- Rampe
- Løfteplattform
- Trappeheis
Dette er nødløsninger og omfattende tiltak. Noen av tiltakene kan også ha byggetekniske konsekvenser. Det kan være lurt å få råd hos ergoterapeut i kommunen.
Bad og toalett
- Flest ulykker skjer hjemme og fall skjer ofte på badet. Du kan øke tryggheten på badet ved hjelp av hjelpemidler.
- Å ha et funksjonelt og tilpasset bad er viktig for å kunne bo hjemme lengst mulig. Badet kan også i noen tilfeller fungere som en arbeidsplass for kommunalt ansatte. Da må det være plass til hjelper både ved dusj, toalett og servant.
- Vanlige utfordringer er høy terskel og smal dør inn til badet, liten plass, badekar, dusjkabinett og lavt toalett. Det kan være utfordring med å benytte dusj eller badekar, å komme godt inn til servant og benytte toalettet. Bruk av antisklimatte vil kunne forebygge fall både i og utenfor dusjen.
- Som huseier og beboer har du et selvstendig ansvar for tilrettelegging av bad. Det kan blant annet være å legge til rette for god belysning og kontraster- Dersom det er mulig kan fjerne terskel inn til bad og /eller skifte dør for å komme inn med rullestol/rullator.
Kjøkken
- I tilfeller hvor det er behov for tilrettelegging av kjøkken vil det ofte være et mål om å legge til rette for at personer skal kunne utføre aktiviteter i sittende arbeidsstilling.
- Det er også behov for å avklare hvilke aktiviteter personer skal utføre på kjøkkenet før store utbedringer blir satt i gang.
- Det er også behov for kartlegge hvordan aktivitetene skal utføres. En kommer ofte langt med enkle tiltak.
Soverom
- Soverommet blir ikke bare benyttet til å sove i, men også i enkelte tilfeller til stell og påkledning/avkledning.
- Ved sykdom kan behovene endre seg. Da kan plassbehov for aktuelle hjelpemiddel og medhjelpere være noe som må vurderes.
- I soverommet kan dette bety arealkrevende hjelpemiddel og behov for faste installasjoner. I tillegg kan også soverommet bli en arbeidsplass for ansatte i kommunen. Størrelsen på soverommet er avgjørende for hva som kan utføres her-