Hva er et korttidsopphold?
Korttidsopphold på sykehjem er en tidsbegrenset ordning som varer fra én dag til flere uker. Dette tilbudet kan være rullerende, noe som betyr at du i visse perioder oppholder deg på korttidsavdelingen, men bor hjemme resten av tiden. Det gir en fleksibel løsning for de som trenger midlertidig pleie og omsorg, samtidig som de kan fortsette å bo i sitt eget hjem.
Ulike typer korttidsopphold
Ordinært korttidsopphold
Målet med oppholdet er å gi deg en bedre mulighet til fortsatt å bo hjemme, ved å vedlikeholde og opprettholde funksjoner som har betydning i hverdagen.
Rehabilitering
Målet med oppholdet er å bedre livssituasjon og egenmestring for å gi deg muligheten til å fortsatt bo hjemme.
Avlastning for pårørende
Avlastning kan tilbys deg som har store omsorgsoppgaver. Oppholdet kan variere i lengde og etter individuelt behov. Avlastning kan tilbys som rullerende opphold.
Hvem kan få et korttidsopphold på sykehjem?
Du kan tildeles denne type opphold i sykehjem når andre, alternative tjenester er vurdert og/eller prøvd ut.
Slik søker du
Du søker om tjeneste ved å sende inn en generell søknad om helse – og omsorgstjenester. I søknaden beskriver du hva du trenger hjelp til. Vi vurderer sammen med deg med hvilke tjenester som passer.
Les hvordan du søker hjemmebaserte helse og omsorgstjenester
Søknadsfrist
Det er ingen søknadsfrist, søknader behandles fortløpende.
Hva koster korttidsopphold?
Det betales etterskuddsvis de første 60 døgn på korttidsopphold, pr kalenderår. Betaling for korttidsopphold i sykehjem etter 60 dager betales også etterskuddsvis og følger reglene som for langtidsplass.
Det blir tatt etteroppgjør for alle korttidsopphold over 60 døgn, samt langtidsopphold, hvert år når skatteoppgjør for gjeldende år er klart (sommer/høst), jf. egenbetalingsforskriftens § 3. Etteroppgjørene blir tatt i løpet av høsten.
Langtidsplass i institusjon eller bokollektiv.
For deg som er varig ute av stand til å ta vare på seg selv og ikke lenger kan mestre daglige gjøremål på grunn av mentalt eller fysisk funksjonstap.
Du kan tildeles langtidsopphold i sykehjem når andre, alternative tjenester er vurdert og/eller prøvd ut.
Kostnader ved opphold i institusjon og omsorgsbolig
Av inntekter inntil folketrygdens grunnbeleøp betaler du vanligvis 75 % årlig. Et fribeløp på kr 8200 trekkes fra. Av inntekter utover folketrygdens grunnbeløp betaler du inntil 85 %. Betalingens størrelse begrenses slik at du har igjen minst 25 % av folketrygdens grunnbeløp + fribeløpet til eget forbruk.
Som inntekt regnes årets inntekter på grunnlag av pensjon, andre løpende trygdeytelser, arbeidsinntekt, næringsinntekt, leieinntekt, renter og annen avkastning av formue, etter fradrag av skatt og gjeldsrenter.
I tillegg kommer regler for fradrag ved forsørgeransvar (hjemmeboende barn), ved hjemmeboende ektefelle/samboer, ved uskifte og andre særregler som kan føre til at grunnlaget egenandelen beregnes utfra fraviker fra hovedregelen.
Blir heøldøgns omsorg tildelt i en omsorgsbolig med bemanning trekkes det ikke vederlag men det betales for husleie, strøm, praktisk bistand og mat.
Aktuelle lover
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven).