Hva kreves for å bli tilsynsperson?
Det er ingen spesifikke krav til utdanning eller tidligere erfaring for å være en tilsynsperson i et fosterhjem. Tilsynspersonens oppgave er å vurdere om barnet får god nok omsorg i fosterhjemmet, og om barnevernets mål for å plassere barnet i fosterhjemmet blir oppnådd.
For å kunne gjøre jobben sin, må tilsynspersonen bygge et tillitsforhold til barnet. Det er også noen personlige egenskaper som er viktige for en tilsynsperson:
- Evnen til å kommunisere med både voksne og barn på forskjellige alderstrinn
- Være følsom, oppmerksom og ta barnet på alvor
- Kunne rapportere skriftlig minst fire ganger i året til barneverntjenesten om hvordan barnet har det
- Ha god organisering, overholde frister og være åpen for veiledning
- Ha en ren politiattest
Hva gjør en tilsynsperson?
Tilsyn i fosterhjem betyr at en person som er ansatt av kommunen, besøker fosterhjemmet minst fire ganger i året for å sjekke at barnet har det bra. Denne personen skal ikke jobbe i barnevernet, og skal ikke ha en nær relasjon til fosterhjemmet. Målet er å samarbeide godt med både barnevernet og fosterhjemmet.
Det viktigste er alltid hva som er best for barnet. Barnet har rett til å snakke med tilsynspersonen. Fosterhjemmet må la tilsynspersonen komme på besøk, og de skal hjelpe barnet ved å sørge for at det er et godt miljø for tilsynet. Dette kan for eksempel være ved å motivere barnet til å snakke med tilsynspersonen alene, enten i eller utenfor fosterhjemmet.
Kommunen der barnet bor er ansvarlig for å lære opp og følge opp tilsynspersonen. Jobben som tilsynsperson er et oppdrag, og man får betalt per time.