Leter du etter en reguleringsplan?
Prøv var portal for arealplaner
I arealplaner kan du legge inn din gateadressen og finne både vedtatte planer og pågående planprosesser, eller søke etter plan-ID. Her finner du saksgang og sakspapirer for planen.
Eller du kan gå direkte i kartportalen vår
Hva er en reguleringsplan?
En reguleringsplan er et juridisk bindende dokument som legger føringer for arealbruk, bygging, og utvikling i et bestemt område. Planene kan dekke alt fra store utviklingsområder til små, spesifikke tomter, og de gir retningslinjer for hvordan ulike deler av kommunen skal brukes, bevares, og utvikles. Reguleringsplaner sikrer at utviklingen skjer i tråd med overordnede planer og samfunnets behov.
Hovedpunkter om reguleringsplaner:
- Politisk vedtatt plan: En reguleringsplan er en politisk vedtatt plan over et avgrenset område.
- Kart og bestemmelser: Består av et kart med reguleringsbestemmelser som gir konkrete føringer for hva som kan gjøres på en eiendom.
- Formål og bygging: Informerer om eiendommens formål (bolig, friområde, vei) og spesifiserer hvor høyt og stort du kan bygge.
- Undersøkelse før bygging: Viktig å undersøke hvilken reguleringsplan som gjelder for eiendommen før bygging.
Reguleringsplaner er essensielle for å sikre at utviklingen skjer i tråd med samfunnets behov og overordnede planer.
Det finnes to typer reguleringsplaner:
- Områderegulering (se egen side)
- Detaljregulering
Detaljregulering er en mer spesifikk type reguleringsplan som kan utarbeides av både kommunen og private utbyggere. Denne planen gjelder for mindre områder eller enkeltstående tomter og gir detaljerte føringer for hva som kan bygges. Detaljreguleringen fastsetter blant annet byggehøyder, utnyttelsesgrad, og andre spesifikke krav. Den sikrer at utbyggingen skjer i tråd med områdereguleringen og andre overordnede planer.
Krav til planprosessen
- Reguleringsplaner skal utarbeides av fagkyndige
- Private som skal utarbeide reguleringsplan må bestille en startpakke (PDF, 208 kB)
- Startpakken består av naboliste over de som må varsles, annonsekart og oversiktskart.
- Avtal sonderingsmøte før oppstartsmøtet
Før planarbeidet startes skal tiltakshaver og forslagsstiller ta kontakt med planavdelingen i kommunen for å diskutere omfanget av planen, avgrensning av planområdet og problemstillinger i planen. Etter første sonderingsmøte holdes dialogmøter etter behov, før lovpålagt oppstartsmøte gjennomføres. Oppstartsmøtet skal gjennomføres før startpakken bestilles. Bruk mal for bestilling av oppstartsmøte. (PDF, 290 kB) - Stedsanalyse (PDF, 762 kB)
Senest sammen med innsendelse av planinitiativ, bør det være utført en enkel og kortfattet stedsanalyse for området. - Send inn planinitiativ til kommunen (PDF, 117 kB)
Planinitiativet skal sendes inn senest samtidig med bestilling av oppstartsmøtet (PDF, 290 kB) - Bestilling av startpakke fra kommunen
Bestill startpakke (PDF, 208 kB) - Varsel om oppstart
Kommunen skal informeres i god tid før berørte blir varslet, og planoppstart annonseres i avisen (Strandbuen). 4 ukers varslingsfrist.
Relevante instanser i kommunen skal også varsles. Vi sender liste med relevante instanser når startpakken sendes ut til forslagsstiller. - Send inn planforslag
Planforslaget sendes til postmottak@strand.kommune.no - Innlevert planforslag
Komplette plandokumenter er på plass
Saksbehandlingsgebyr
For å få behandlet en reguleringsplan, planendring etter forenklet prosess, deling av eiendom, dispensasjon fra plan og konsekvensutredning må du betale et gebyr.
Se gebyrregulativet for behandling av planer.
Sonderingsmøte før oppstartsmøte
Før planarbeidet startes skal tiltakshaver og forslagsstiller ta kontakt med Planavdelingen i kommunen for å diskutere omfanget av planen, avgrensning av planområdet og problemstillinger i planen.
Etter første veiledningsmøte holdes dialogmøter etter behov, før lovpålagt oppstartsmøte gjennomføres.
Stedsanalyse
Senest sammen med innsendelse av planinitiativ, bør det være utført en enkel og kortfattet stedsanalyse for området. Relevante tema, utfordringer og kvaliteter skal stadfestes på kart. Analysen skal ende opp i et anbefalingskart som oppsummerer hvilke elementer fra analysen som vil bli vektlagt i utarbeiding av prosjektet/planen. Følg stedsanalyseveilederen (PDF, 762 kB)
Planinitiativ
Før bestilling av oppstartsmøte skal det utarbeides et planinitiativ.
Planinitiativet skal sendes inn senest samtidig med bestilling av oppstartsmøtet. Se forskrift om behandling av private planforslag (link) for ytterligere informasjon.
Vi anbefaler at du bruker følgende mal for planinitiativ – sett inn link
Planinitiativet sender du til postmottak@strand.kommune.no
Bestilling av startpakke
Bestilling av startpakke (PDF, 208 kB) – bestilling av startpakke sendes til postmottak@strand.kommune.no
Dette kan kommunen sende til forslagsstiller:
- Adresseliste over berørte grunneiere
- Mal annonsekart
- Oversiktskart
Nedlastingsmateriale for forslagstiller
Andre hjelpemidler ved utarbeidelse av reguleringsplaner:
Lovdata for reguleringsplaner og Offenlighetsloven
Planlegging etter plan- og bygningsloven
Veileder om konsekvensutredning
Retningslinje for behandling av støy
Varsel om oppstart av planarbeid
Kommunen skal informeres i god tid før berørte blir varslet, og planoppstart annonseres i avisen (Strandbuen) og på kommunens nettside. Informasjon om annonsering sendes til postmottak@strand.kommune.no, med kopi til saksbehandler i kommunen.
Planene blir publisert under Politikk innsyn og medvirkning