Retningslinjer for salgs- og skjenkebevillinger

Retningslinjer for salgs- og skjenkebevillinger

for bevillingsperioden 1.juli 2024 - 30.juni 2028. 

Retningslinjene gjelder for alle som skal selge eller skjenke alkohol

1 Formål

1.1 Retningslinjene har som formål å begrense samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Retningslinjene skal særlig bidra til å skjerme barn og ungdom mot alkoholmisbruk. 

1.2 En seriøs skjenkenæring er en viktig og positiv faktor for det lokale næringslivet og reiselivet i Strand kommune. Retningslinjene skal være balansert mellom alkohollovens formål om å begrense alkoholbruken og sikre næringens behov for forutsigbare rammevilkår. Strand kommune skal videre bidra til likebehandling.

Skjenkebevillinger

2. Hvem kan få bevilling til skjenking av alkoholholdig drikk

En bevillingshaver og personer med vesentlig innflytelse over driften, skal ha plettfri vandel slik 
alkohol- og serveringsloven forutsetter. Bevillingshaver skal kunne dokumentere at lover og regler følges, både når skjenkebevilling blir innvilget og underveis i bevillingsperioden. Brudd på regelverket vil kunne føre til at kommunen vurderer bevillingshaver som uegnet til å ha/få bevilling.

Bevilling til skjenking av alkoholgruppe 1-3 kan gis til søkere under dersom stedet holder visse 
kvalitetsmål i forhold til lokalene, utstyr, orden og drift, og slik at det ut fra en helhetsvurdering er 
naturlig at det skjenkes alkohol på stedet. Negative erfaringer med tidligere driftsform, egnethet, ordensmessige problemer og hensyn til lokalmiljøet skal kunne tillegges vekt.

Det skilles mellom alminnelig skjenkebevilling og bevilling for en enkelt anledning.

2.1 Alminnelig bevilling

a)    Spisesteder, dvs. steder som har servering av mat som hoveddelen av driftskonseptet. Med spisesteder menes spisested som har eget kjøkken med tilberedning av egen mat med et variert og tilfredsstillende mattilbud og hvor serveringen i utgangspunktet foregår ved bordene. Hovedvekten skal være matservering, men det er likevel tillatt med mindre "vente bar" i tilknytning til spiserestauranten. Dersom driftsformen som spisested endrer karakter slik at skjenkingen i stor grad skjer til ikke spisende gjester/kunder kan det søkes om delt bevilling med for eksempel spisested frem til 21.00 og skjenkested etter 21.00.  
b)    Skjenkesteder, dvs. steder som har skjenking som hoveddelen av driftskonseptet. (Bar,pub, diskotek) 
c)    Lokaler som har fast scene som regelmessig brukes til fremføring av forhåndsannonserte revyer, teaterforestillinger, kabareter, konserter og annen kulturvirksomhet.
d)    Hoteller.
e)    Alders- og sykehjem. 
f)    Museer og kulturinstitusjoner. 
g)    Lokaler til bruk kun for lukkede selskapsarrangement. 
h)    Båter og flytende installasjoner ved kai. 
i)    Turbåter i fart.
j)    Bryggerier som har omvisning med prøvesmaking av egne produkter.
k)    Uteservering.

Uteservering kan etableres på arealer som har en umiddelbar nær tilknytning til skjenkelokalet og med samme konsept. Uteservering kan gis ut fra en individuell vurdering av stedets art, målgruppe og beliggenhet. Utendørsserveringen skal ikke være til hinder/ulempe eller skape fare for den offentlige ferdsel. Det skal legges vekt på estetiske og planmessige hensyn ved stedets utforming og plassering. Utendørsserveringen skal skje på et tydelig avgrenset område.

Uteservering kan ikke etableres som en egen driftsenhet.  


2.1.1 Vilkår for alminnelige skjenkebevillinger

Det fastsettes vilkår for bevillinger, jf. alkoholloven § 4-3. Listen over vilkår er ikke uttømmende, og det kan stilles ytterligere vilkår i det enkelte bevillingsvedtak. 
a)    I de tilfeller hvor politiet oppstiller krav om politigodkjent dørvakt, er dette også et vilkår for skjenkebevillingen.

b)    Det er et krav at serveringsstedet setter en aldersgrense for gjester som står i forhold til aldersgrensen som gjelder for servering av de alkoholtypene som selges i lokalet.

For steder med skjenkebevilling for gruppe 1 og 2 er aldersbegrensningen 18 år, og for steder med gruppe 1, 2 og 3 er den 20 år. Dette gjelder ikke for restauranter og rene matserveringssteder, men på steder hvor driftskonseptet kan være forskjellig på dag og kveldstid, kan det være aktuelt med innføring av aldergrense kun på kveldstid.

Steder med 20 års aldersgrense kan få innvilget dispensasjon fra alderskravet ved en enkelt bestemt anledning. Stedet må i slike tilfeller ha 18 års aldersgrense. Samme bevillingshaver kan få innvilget inntil 10 slike dispensasjoner per kalenderår.

c)    Styrer og stedfortreder må gjennomføre e-læringskurset Ansvarlig vertskap innen et år etter skjenkebevillingen er gitt. Det anbefales også at ansatte gjennomfører kurset.

2.1.2 Alle bevillingshavere

a)    En salgs eller skjenkebevilling kan ikke tas i bruk før styrer og stedfortreder for bevillingen har bestått kunnskapsprøven, kunnskapsprøven kan tas digitalt.
b)    Må ha et eget internkontrollsystem som viser at stedet overholder kravene i gitte bevilling, alkoholloven og bestemmelser fastsatt i medhold av alkoholloven.

2.3 Bevilling for en enkelt anledning

2.3.1 Ambulerende bevilling

a)    I medhold av alkoholloven § 4-5 har kommunestyret opprettet 10 ambulerende skjenkebevillinger per dag. 
b)    Det kan gis bevilling for alkoholholdig drikk gruppe 1 – 3. 
c)    Det gis ikke ambulerende bevilling i lokaler hvor det allerede er gitt en fast skjenkebevilling.

2.3.2 Bevilling for en enkelt bestemt anledning og for en bestemt del av året

a)    Ved åpne arrangementer kan man søke om skjenkebevilling for en enkelt bestemt anledning eller for en bestemt del av året.
b)    Det kan gis bevilling for alkoholgruppe 1 og 2.  
c)    Det gis ikke bevilling for en enkelt anledning eller for en bestemt del av året i lokaler hvor det allerede er gitt en fast skjenkebevilling

2.3.3 Utvidelse av eksiterende bevilling for en enkelt anledning

a)    For en enkelt anledning kan det søkes om at skjenkebevillingen utvides til å omfatte et større areal enn det bestemte skjenkearealet som bevillingen gjelder for. 
b)    For en enkelt anledning kan det søkes om at skjenkebevillingen utvides til å også gjelde et areal utenfor skjenkestedet eller i andre lokaler. 
c)    Det gis ikke utvidet skjenkeareal i lokaler hvor det allerede er gitt en fast skjenkebevilling.

2.4 Alkoholfrie soner

2.4.1 Idrettsanlegg

2.4.1.1 Alminnelig bevilling

a) Det kan gis fast skjenkebevilling til større idrettsanlegg som er tilrettelagt med egne fasiliteter for serveringsvirksomhet. 
b) Skjenking kan kun finne sted i egne områder avskjermet fra publikum. 
c) Skjenking kan ikke finne sted mens det pågår idrettsaktivitet og -arrangement i hallen, kun før og etter disse arrangementene og i pauser. Skjenkestedet må ha et eget mattilbud.
d) Hensyn til barn og unge skal være nøye vurdert før en slik bevilling gis.  

2.4.1.2. Bevilling for enkelt anledning

a) Det kan ut ifra en konkret vurdering gis bevilling for en enkelt anledning til idrettsanlegg, til arrangementer. Det kan ikke pågå annen barne- og ungdomsaktivitet i idrettshallen samtidig.   
b) Det kan skjenkes alkoholgruppe 1 og 2. 
c) Styrer må dokumentere bestått kunnskapsprøve
d) Hensyn til barn og unge skal være nøye vurdert før en slik bevilling gis.  

2.4.2 Serveringssteder i kjøpesenter

Det gis ikke bevilling for noen typer skjenkevirksomhet som ikke er plassert i umiddelbar nærheten av egen inngang. 

2.4.3. Virksomheter det ikke gis skjenkebevilling til

a)    Dersom et etablissement med et bestemt konsept vil være næringspolitisk eller lokalpolitisk uheldig, virke belastende eller skadelig for grupper man ønsker å beskytte eller at det vil redusere trivselen i området, kan søknaden avslås fordi man av disse grunnene ikke ønsker å ha den typen sted i kommunen eller området.

b)    Det gis ikke skjenkebevilling for bevertningssteder i umiddelbar nærhet av skoler og barnehager.

c)    Det gis ikke alminnelig skjenkebevilling ved arrangementer som blant annet er beregnet på barn og ungdom.

d)    Det kan gis ambulerende skjenkebevilling for lukket arrangement i kommunale bygg under forutsetning at det ikke pågår arrangementer for barn og ungdom i samme tidsrom. Det kan settes særskilte vilkår for det enkelte arrangement.

e)    Det gis ikke noen type skjenkebevilling til steder som har stripping eller lignende som del av driftskonseptet.

f)    Det gis ikke noen type skjenkebevilling til èn-prosents MC-klubber, og klubber som sympatiserer med disse klubbene (prospects og hangarounds), og i lokaler som disponeres av slike klubber eller til arrangementer i slike klubbers regi uansett hvilket sted arrangementet skal avholdes

g)    Det gis ikke skjenkebevilling til gatekjøkken, med gatekjøkken menes enklere serveringssted hvor tilbudet består av enkle retter basert på hel- og halvfabrikata.

2.5 Bevillingsgebyr

Bevillingsgebyret fastsettes etter de til enhver tid gjeldende satser. Disse følger av alkoholforskriften kapittel 6.

Salgsbevillinger

2.6 Salgsbevilling

a)    Salgsbevillinger gis til dagligvarebutikker, bryggeriutsalg, spesialforretninger for øl og mineralvann. 
b)    Med dagligvarebutikker menes forretninger med et alminnelig bredt utvalg av dagligvarer som er nødvendig for husholdningen. 
c)    Med spesialforretning for øl og mineralvann menes forretninger med et bredt utvalg av alkoholfrie og alkoholholdig øl og mineralvann. Et begrenset utvalg av varer med naturlig sammenheng med spesialforretningens vareutvalg tillates. I dette ligger imidlertid noe mer enn at produktet kan konsumeres sammen med alkoholholdig drikke. Det stilles krav om at forretningen til tross for å selge andre varer enn øl og mineralvann, likevel fremstår som en spesialforretninger for salg av øl og mineralvann. 
d)    Med bryggeriutsalg menes et utsalgssted på bryggeriområdet. Salgsbevilling for alkoholholdig drikk gruppe 1 og gruppe 2 kan også tildeles småskalaprodusenter for salg av egenprodusert sider direkte fra produksjonsstedet (gårdsutsalg) forutsatt at alkohollovens vilkår er oppfylt, jf alkoholloven § 3-1b og alkoholloven § 1-7f første og annet ledd. 
e)    Det gis ikke salgsbevilling til bensinstasjoner eller kiosk. Jf. Alkoholforskriften § 3-4

3.0 Overtredelse av alkoholloven:

Bevillingen skal utøves slik at alkoholloven og annen relevant lovgivning som har sammenheng med alkohollovens formål, alltid blir overhold.  Alkoholforskriften kapittel 10 gir detaljerte regler for prikkbelastning og inndragning, og disse skal veilede kommunen praksis ved overtredelser.

Dersom det avdekkes at innehaveren av en kommunal salgs- eller skjenkebevilling ikke oppfyller sine plikter i henhold til alkoholloven, andre relevante lover eller bestemmelser som har sammenheng med alkohollovens formål, eller plikter som følger av bevillingsvedtaket, kan bevillingshaveren tildeles et bestemt antall prikker eller bevillingen kan inndras.

Serverings- salgs- og skjenketider 

1. Skjenketid 

Skjenketid innendørs

1-1 Alminnelig skjenkebevilling 

Skjenketiden for alkoholgruppe 1 og 2 er fra kl. 08.00 til kl. 02.00, med stengt kl. 02.30.
Skjenketiden for alkoholgruppe 1 og 2 på søndager og helligdager er fra kl. 08.00 til kl. 02.00, med stengt kl. 02.30.
Skjenketiden for alkoholgruppe 3 er fra kl. 13.00 til kl. 01.30, med stengt kl. 02.30 alle dager.
Skjenketiden på 17. mai for alkoholgruppe 1, 2 og 3 er fra kl. 13.00, med stengt kl. 02.30.

Skjenketid utendørs 

1-3 Skjenketiden for alkoholgruppe 1 og 2 er fra kl. 08.00 til 01.30. 
Skjenketiden for alkoholgruppe 1 og 2 på søndager og helligdager er fra kl. 08.00 til kl. 01.30.
Skjenketiden for alkoholgruppe 3 er fra kl. 13.00 til kl. 01.30 alle dager.
Skjenketiden på 17. mai for alkoholgruppe 1, 2 og 3 er fra kl. 13.00, med stengt kl. 02.30.

Ambulerende bevilling

1-5 Skjenketiden for ambulerende skjenkebevilling er fra kl. 10.00 til kl. 03.00, med stengt kl. 03.30 alle dager.

Bevilling for en enkelt anledning og for en bestemt del av året
1-6 Skjenketiden for en enkelt anledning og for en bestemt del av året følger skjenketidene til punkt 1-1 og 1-3.

2. Salgstid

2-1 Salg og utlevering av alkoholholdig drikk gruppe 1 kan skje på hverdager fra kl. 08.00 til kl. 20.00, alle dager hvor salg er tillatt.
2-2 Salg og utlevering av alkoholholdig drikk gruppe 1 kan skje fra kl. 08.00 til kl. 18.00 på dager før søndager og helligdager.
2-3 Salget være registrert i kassen før salgstidens slutt.